BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel-Hollande csörtét hozhat az EU-csúcs

Komoly ellentétek rajzolódtak ki a tegnap kezdődött kétnapos EU-csúcs előtt: miközben Berlin a fiskális unió és a brüsszeli szigor növelése mellett kardoskodik, addig Párizs jegelné ezt a kérdést, és inkább a bankuniót hozná mielőbb tető alá.

A brüsszeli kétnapos uniós csúcs célja, hogy előrelendítse a gazdasági és pénzügyi unió mélyítéséről még a júniusi csúcson elfogadott terveket. Valódi áttörés ezen a találkozón ezekben az ügyekben nem várható, erre legkorábban decemberben megrendezendő csúcson kerülhet sor.
A mostani megbeszélésen az egyik központi téma a bankunió kérdése lesz, amelyben várhatóan komoly vita lángolhat fel az egyes tagállamok, illetve Brüsszel között. Miközben Franciaország egyre inkább sürgeti ennek létrehozását, addig Németország csak lassan és garanciákért cserébe haladna előre ezen a területen. Nem reális az Európai Bizottság által kitűzött cél, miszerint már 2013. január elsejétől létre kellene hozni a bankuniót, mondta ezzel összhangban Angela Merkel tegnap a Bundestagban.

A német kancellár egyelőre elvetette azt a például Spanyolország által támogatott tervet is, miszerint a pénzintézetek – a bankunió keretében – ne csak közvetetten, a tagállamokon keresztül, hanem közvetlenül is részesülhessenek mentőcsomagokban. Ehhez előbb egy működő és hatékony ellenőrzési rendszer felállítására lenne szükség, magyarázta.
Angela Merkel eközben előrukkolt egy új ötlettel is: eszerint egy úgynevezett szolidaritási alapot kellene létrehozni az eladósodott euróövezeti tagállamok reformjainak támogatására. Ezt többek között a pénzügyi tranzakciós adóból befolyó bevételekből finanszíroznák, és a helyi gazdaságot segítő projektek megvalósítására használnák fel. Az alaphoz azonban csak abban az esetben férhetnének hozzá az országok, ha kötelezettséget vállalnának a gazdaságukat versenyképesebbé tévő átalakítások véghezvitelére.

A kancellár emlékeztetett arra, hogy a mostani találkozó „nem az utolsó lesz” a válságülések sorában. „De legalább eddig sikerült előrehaladnunk, és már látjuk a stabilitási unió kontúrjait” - idézte a kereszténydemokrata politikust a DPA hírügynökség.
A csúcs előtt a német kormány világossá tette azt is, hogy növelni kellene a kontrollt az egyes uniós tagállamok költségvetési politikája felett.  Ennek részeként „valódi beleszólási jogot” kellene adni az Európai Bizottság számára azon tagállamok költségvetésébe, amelyek nem tartják magukat az előre egyeztetett makrogazdasági pályához és intézkedésekhez.

Franciaország viszont nem lelkesedik túlságosan a Berlin által elvárt szigorért. Az Európai Bizottság ezen jogkörének erősítése nincs napirenden, „a téma most nem a fiskális unió, hanem a bankunió lesz”, mondta előzetesen Francois Hollande francia elnök, majd – újabb fricskát küldve Berlinnek – hozzátette: utóbbit év végéig szeretnék tető alá hozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.