BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új cseh elnök problémákat jelenthet volt pártjának

Csehország jövőbeni elnöke, Milos Zeman politikailag aktiv államfő akar lenni. Ez viszont a választási győzelem után problémákat okozhat volt pártjának, a szociáldemokratáknak - írja a Der Standard című bécsi lap.

Zeman a hét végén a szavazatok 54,8 százalékát szerezte meg, csaknem 10 százalékponttal többet, mint ellenfele, a konzervativ-liberális Karl Schwarzenberg külügyminiszter. Václav Klaus, az eddigi elnök a választási harcban támogatást ígért régi riválisának, Zemannak. Ám nem lehet azt várni, hogy Klaus EU-kritikus kurzusa folytatódik majd.

Zeman ugyan bírálja az európai szabályokat a belső piac területén, ám Klausszal ellentétben közös kül- és biztonságpolitikát pártol. A választási győzelme után mondott első beszédében pedig mint a Csehországban élő "alsó tizmillió" ügyvédjeként mutatkozott be. Mivel Csehországnak mintegy 10,5 millió a lakosa, ez azt jelenti, hogy csaknem mindenki elnökeként.

Közben Csehországban találgatások kezdődtek a választás kimenetelének a jövőre gyakorolható hatásáról. Milos Zeman személyében ugyan egy baloldali politikus győzött, ám éppen emiatt lehet nagy a feszültség mindenekelőtt a szociáldemokrata pártban, amit Zeman 2007-ben a vita során elhagyott. Zeman már bejelentette, hogy aktív elnök akar lenni, részt vesz majd a kormány ülésein és beleszól az új törvényekbe. Tekintettel a labilis és népszerűtlen közép-jobb kormányra, Zeman már a választás estéjén a mielőbbi új választások mellett szállt síkra - írja a bécsi lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.