BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevetésre készek a törökországi szuper rakéták

Hadrendbe állították szombaton a NATO által Törökországba telepített hat Patriot rakétaüteg közül az elsőt - közölték az atlanti szövetség európai főhadiszállásán, a belgiumi Monsban.

A NATO-országok külügyminiszterei tavaly december 4-én döntöttek úgy, hogy eleget tesznek az ankarai kormány kérésének, és a török területek, illetve a török lakosság biztonságának javítása érdekében Patriot típusú légvédelmi rakétákat telepítenek a török-szíriai határ közelében. A szíriai belharcok során ugyanis előzőleg szíriai oldalról több ízben támadás érte Törökországot.

A telepítés január elején kezdődött. Három NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Németország és Hollandia - egyaránt két-két Patriot üteget állít fel Törökországban. A kezelő személyzet több száz főt tesz ki.

A most hadrendbe állított első Patriot-üteg, amelyet a hollandok telepítettek, Adana török város és környéke biztonságát hivatott védelmezni. A további öt üteget is napokon belül hadrendbe állítják.

A Patriotok repülőgépek és taktikai rakéták megsemmisítésére egyaránt alkalmasak. A NATO többször nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a törökországi telepítés kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem takar semmilyen Szíria elleni támadó szándékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.