BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros György: állítsák le a drogellenes háborút

Soros György a Nyugat "drogellenes háborújának" beszüntetésére szólitott fel Davosban.

Soros ezzel Perez Molina guatemalai elnök kezdeményezése mellé állt, aki a minap kijelentette, hogy a tilalmat abba kellene hagyni. Soros Davosban, a Világgazdasági Fórumon beszélt, és elismerte, hogy a kábítószer-kereskedelem számos országban veszélyezteti a stabilitást. Új megközelítést sürgetett a drogpolitikával kapcsolatban, mert a bebörtönzés igencsak költséges.

Például Kaliforniában az állam több pénzt költ a börtönrendszer fenntartására, mint az oktatási rendszerre - hozott példát. Soros elismerte, hogy nincs konkrét megoldása a problémára, ám mégis "nagyon, nagyon optimista." Szerinte a kábitószerellenes háború több kárt okoz, mint maguk a drogok. "Erős meggyőződésem, hogy a probléma jelenlegi megközelitése több kárt okoz, mint jót és számos országban eddig inkább  veszélyeztette a politikai stabilitást" - fogalmazott.

A BBCNews emlékeztet arra, hogy a "kábítószereknek megüzent háború" arra a keményvonalas megközelitésre utal, amelyre az Egyesült Államok kormánya vállalkozott az 1970-es évek óta. Ebben szerepel többek között a törvény szigorú érvényre juttatása, külföldi segély és katonai intervenció az érintett országokban, a kábitószer-kereskedelem kiirtása érdekében. Ám e stratégiát megkérdőjelezték, mivel a 365 milliárd dollárra rúgó drogipar csak növekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.