BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német kancellárjelölt az EU-ban maradásra szólítja fel a briteket

Peter Steinbrück, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelőötje az Európai Unióban maradásra szólitotta fel a briteket.

"Benn kell maradniuk, szeretettel vagyunk irántuk" - hangoztatta Steinbrück a London School of Economics felső fokú tanintézetben tartott beszédében, utalva David Cameropn brit miniszterelnök azon bejelentésére, hogy népszavazást tartanának Nagy-Britannia EU-ban maradásáról.

Egy ilyen lépés politikai és gazdasági költségeit komollyan fontolóra kell venni - figyelmeztetett a német ellenzéki politikus Londonban. A volt német pénzügyminiszter, aki jelenleg körutat tesz Európában  külpolitikai profilja erősitése céljából, a Német szimpóziumon beszélt a politikának azon kockázatáról,  hogy a gazdasági válság miatt elvesztheti a választók bizalmát. Steinbrück, aki kedden tovább utazik Görögországba, további segélyeket szorgalmazott az EU részéről a válság sújtotta dél-európai országok számára.

Szerinte nem elégséges az adósságsújtotta országoknak csupán a költségvetés konszolidálását elrendelni. Sürgős programokra van szüksége az olyan országoknak, mint Görögország Spanyolország, Portugália és Olaszország az ifjúsági munkanéllküliség ellen és a gazdaság ösztönzésére. Ezt a jövőbeni pénzügyi tranzakciós adóból lehetne finanszirozni. Ilyen pótlólagos programok hiányában egész Európában társadalmi torzulások következhetnek be. "A kényszer felfalja a demokráciát" - hangoztatta Steinbrück, Ez pedig a  munkanélkülieket a szélsőségesek karjaiba hajszolná - ídézte a német politikust a Süddeutsche Zeitung.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.