BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A románok és bolgárok nem tolonganak az angliai munkavállalásért

A román és bolgár bevándorlókra érvényes munkavállalási korlátozások várható feloldása eddig alig volt hatással azok számára, akik ténylegesen az Egyesült Királyságba vagy az EU más országaiba készülnek kivándorolni e két országból - tűnik ki a BBC Newsnight felméréséből.

A BBC által Romániában és Bulgáriában egyenként több mint ezer személy körében végzett felmérés szerint legtöbbjük csak akkor vállalna munkát más EU országokban, ha munkaajánlatot kapna.

A brit tévé emlékeztetett arra, hogy Románia és Bulgária, amely a legszegényebb országok közé tartozik Európában, 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám munkavállalási korlátozásokat léptetett életbe, mert tömeges kivándorlástól tartottak. Ezeket az intézkedéseket 2014. január 1-jétől megszűntetik, és a románoknak és bolgároknak ugyanolyan joguk lesz más EU országokban munkát vállalni, mint más EU polgároknak.

A BBC Newsnight Bulgáriában a Vitosha, Romániában a Gallup intézettel végeztette el a felmérést. Arra a kérdésre, vajon az elmúlt öt évben a megkérdezetek gondoltak-e arra, hogy más EU tagállamba költöznek munkavállalás végett, a megkérdezett 1101 román 33 százaléka válaszolt igennel, 67 százaléka pedig nemmel. Bulgáriában az arány hasonló volt: 37, illetve 63 százalék.

Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy melyik országba költöznének elsősorban akár 2013-ban vagy 2014-ben, a románoknak mindössze 4,6 százaléka választotta Nagy-Britanniát, a bolgároknak pedig 9,3 százaléka. Ez az arány a románok esetében 8,2 százalékra, a bolgároknál pedig 13,6 százalékra nőtt, amikor közvetlenül azt kérdezték tőlük, fontolóra vennék-e Nagy-Britanniát mint célországot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.