BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek sohasem voltak ennyire gazdagok

Európában az adósságválság tovább tart, ám Németországban az emberek pénzvagyona régóta nem növekedett olyan ütemben, mint mostanában, és újabb rekordot állít fel

A németek tavaly a legnagyobb új pénzvagyont halmozták fel 1993 óta. Egy év alatt a magánháztartások vagyona készpénzben, bankbetétekben vagy a biztosító intézetekkel szembeni kövertelésekben közel 157 milliárd euróval növekedett - közölte a Deutsche Bundesbank a hét végén Frankfurtban. Ehhez jönnek még a tőkepiacokon elért árfolyamnyereségek 72 milliárd euró összegben, ami a teljes növekedés közel egyharmadát teszi ki. Ezzel a németek olyan gazdagok, mint korábban soha. Az év végére a vagyonuk rekordmagasságot, 4939 milliárd eurót ért el, ami 4,9 százaléákos növekedést jelez az előző évhez képest. A statisztikai adat az ingatlanok vagy más vagyontárgyak (autók, művészeti tárgyak) értékét nem tartalmazza.

A Bundesbank jelentése azonban hozzáfűzi, hogy az alacsony kamatok miatt a német magánháztartások eladósodása 15 milliárd euróval nagyobb ütemben nőtt, mint az előző években, elsősorban a lakásépítési hitelek formájában. A történelmileg alacsony kamatkörnyezetben a magánháztartások eladósodása közel egy százalékkal nőtt, és 1566 milliárd eurót ért el az előző évi 1551 milliárd euróval szemben. Az euró államadósság-válság hatására az emberek Németországban 2012-ben is erősen el voltak bizonytalanodva, az erős tőázsdeév ellenére. Az N24 megjegyzi, hogy a németek pénzvagyona folyamatosan nő. Húsz évvel ezelőtt az értéke még 2059,3 milliárd euró vollt, 2012 végén pedig már 3576 milliárd euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.