BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A budapesti vizes vb új uszodája 2016-ra épülhet meg

A tervezési feladatok jövő év elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében indulat meg.

„Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról" – mondta Vígh László kormánybiztos az új Dagály uszodakomplexum építéséről. A létesítmény lesz az egyik helyszíne a 2021-es vizes világbajnokságnak, melynek rendezését nemrég nyerte el Barcelonában Magyarország. A két színhely Budapest és Balatonfüred lesz.

Vígh közülte, hogy már a héten megkezdik a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudják véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról. A magyar delegáció a nemzetközi szövetségtől, a FINA-tól kapott egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám- és országimázsértékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) közölte, hogy a tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el, és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. Ez lesz a helyszíne a 2017-es junior világbajnokságnak is. A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugrómedence mellett lesz egy 50 méteres bemelegítő medence is. Ezeken kívül több élménymedence is épül a nagyközönség számára. Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni. Vígh azt mondta a tervekről, hogy miután látták a FINA vezetői is, „az egész világ a csodájára jár majd".

Budapesten jövőre úszó Európa-bajnokságot rendeznek. Ekkora megújulnak a Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ uszodái is (ide tartozik a Hajós-Széchy, a Császár-Komjádi és a Kőér utcai Sportuszoda is), melyek szintén a 2021-es vb helyszínei lehetnek.

A 2019-es, illetve a 2021-es vb-re Magyarország mellett Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek – utóbbiak visszaléptek – és a Koreai Köztársaság kandidált. A 2019-es vb-nek a dél-koreai Kvangdzsu adhat otthont.

A vb megrendezésére a kormány garanciát vállalt. Magyarország 2005 és 2012 között a vizes sportokban hét nagy nemzetközi rendezvény, ebből öt Európa-bajnokság házigazdája volt. Orbán Viktor kormányfő szerint gazdaságilag is érdemes ilyen vb-nek otthont adni, mert sokkal többet fog hozni, mint amennyit visz", de ezeken túlmenően is felbecsülhetetlen értéke van a rendezésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.