BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátország védekezik az EU szankcióival szemben

Viviane Reding,az Európai Bizottság biztosa megerősítette, világos jelei rajzolódnak ki annak, hogy Horvátországnak pénzbírságot kell fizetnie, ha a zágrábi kormány nem tesz eleget annak az EU-felszólításnak, hogy szolgáltassa ki Josip Kerkovic volt horvát titkosszolgálati ügynököt, akit Németországban gyilkosság miatt köröznek.

A Der Standard emlékeztet arra, hogy Horvátország három nappal az EU-csatlakozása előtt olyan törvényt fogadott el, amely nem csak Brüsszelben, hamnem több uniós tagállamban is felháborodoást váltott ki. Orsat Miljenic igazságügyi miniszter mindazonáltal jelezte, hogy a gyilkosság ugyan nem évül el, de a törvény csak 2014 közepén lép hatályba. Zoran Milanovic miniszterelnök pedig odanyilatkozott, hogy Horvátország maga akarja megoldani a múltban történt eseteket. A Der Standard szerint az is elképzelhető, hogy nem fizetik ki Horvátországnak az uniós szubvenciókat vagy a kifizetésüket későbbi időre halasztják. Az is elképzelhető, hogy késedelmet szenved Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez. Az osztrák lap szerint Reding napokkal korábban már José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével együtt jelezte, a bizottság azért jár el így Horvátrországgal szemben, mert szerintük egyezményeket szegtek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.