BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tátongó lyukak a paralimpiai bizottság büdzséjében

Az MPB-nek 50 millióra lenne szüksége. A MOB, a sportállamtitkárság és az Emmi rendezheti a problémát.

„Egy adminisztratív hiba miatt nem tervezték be költségvetésbe a paralimpiai sportolók speciális világjátékokkal kapcsolatos költségeit” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. Gömöri Zsolt szerint ez azért talán következhetett be, mert az új sporttörvény hatályba lépése után a sportért felelős tárca (Emmi) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új munkamegosztásába még hibák csúszhattak be. Ezenkívül személyi változások is voltak több poszton. Információink szerint a jövő év eleji téli olimpia már idén felmerülő költségeit sem tervezték be az idei büdzsébe.

Tavaly és 2011-ben is mintegy 74 millió forint állt rendelkezésre a speciális világjátékokon való részvételre. Idén az MPB a saját büdzséjéből fedezte a rendezvényekkel kapcsolatos költségeket, 70 millió forint értékben. Januárban volt a téli speciális olimpia, nyáron a Szervátültetettek Világjátéka, legutóbb augusztusban pedig a siketlimpia. Az MPB már februárban jelezte, probléma lehet a speciális játékokkal kapcsolatos költségekkel. A MOB végül májusban egy 16 millió forint körüli összeget jutatott erre a célra.

Gömöri elmondta, még az előző Orbán-kabinet idején egymilliárd forint állt rendelkezésre a fogyatékkal élők sportjára. 500 millió akadálymentesítésre, 500 millió a versenysportjukra. Tavaly mintegy 340 millióból gazdálkodhatott az MPB, az idén mintegy 200 millióval számolhattak, (miközben a sport többi területén egyre több pénz áramlik be), ezért okoz jelentős nehézségeket az, hogy az előző évekkel ellentétben nem volt külön támogatás a speciális világjátékokra. Az év elején mikor jelezték a problémákat, akkor a kormányzattól kaptak még 50 millió forint rendkívüli támogatást. Még így is fel kellett függeszteni több programjuk (egyesületi, paralimpiai műhelyek támogatásának) finanszírozását, veszélybe került a paralimpiai versenyrendszer, a sportegészségügyi, doppingellenőrzési, képzési feladataik ellátása. Máshonnan kellett forrásokat elvonni, hogy végül kiutazhassanak a triatlon vb-re a versenyzőik.

Gömöri Zsolt szerint mintegy 50 millióra lenne szükségük, hogy ne legyenek működési problémák. Az MPB elnöke elmondta, már voltak egyeztetések az ügyben és további tárgyalások is várhatóak.

Közlése szerint az Emmi, a sportállamtitkárság és a MOB részéről is egyelőre azt közölték, hogy segítséget fognak nyújtani, s hajlandóság van a részükről a probléma rendezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.