BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai fizetési meghagyásos eljárás

Határon átnyúló polgári és kereskedelmi ügyek esetén a nem vitatott, esedékes és összegszerűen meghatározott pénzkövetelés európai fizetési meghagyással az uniós tagállamokban elismertté és végrehajthatóvá válhat. Az eljárás lefolytatására szerződéses jogviszony esetén főszabályként a teljesítés helye szerinti tagállam, ingatlanon fennálló jogokkal kapcsolatos követelés esetén az ingatlan helye szerinti tagállam rendelkezik joghatósággal.

A meghagyás kibocsátása akkor kérelmezhető, ha legalább az egyik fél lakóhelye (székhelye) a kibocsátó tagállamtól eltérő tagállamban van. A kérelem alapján a meghagyás kibocsátására 30 napon belül kerül sor, mellyel szemben a kötelezett 30 napos határidőben ellentmondással élhet.

Ellentmondás esetén az eljárás perré alakul, ennek hiányában a követelés végrehajthatóvá válik, és a kötelezett egyedüli jogorvoslati lehetősége felülvizsgálat kezdeményezése a kibocsátó tagállamban – emeli ki Kálmán Petra, a Dessewffy & Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda munkatársa. A végrehajtás szerinti tagállamban az érdemi felülvizsgálat kizárt. Az eljárás a peres eljáráshoz képest gyorsabb, egyszerűbb és költségkímélőbb követelésérvényesítést tesz lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.