BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz végelszámolás alatt álló cég kerül ma nehéz helyzetbe

A cégtörvény egyes részeinek ellentmondó tartalma miatt több száz végelszámolás alatt álló cég kerül ma nehéz helyzetbe – hívja fel a figyelmet Ambrus András, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogásza.

A cégtörvény alapján a végelszámoló köteles beszerezni a nyugdíjbiztosítási szerv és állami adóhatóság igazolását arról, hogy a cég teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét biztosítottjainak nyugdíjbiztosítási jogviszonyával kapcsolatban. Az igazolásokat a cégbíróság felé be kell nyújtani.

A probléma az, hogy a cégtörvény törzsszövege és egyes számú melléklete ellentmond egymásnak. A törzsszöveg a végelszámolás befejezésénél tárgyalja az igazolásokat, a melléklet viszont a végelszámolás megindításához szükséges dokumentumok között sorolja azokat fel. Ezért nem világos, hogy ezen igazolásokat az eljárás elején vagy végén kell benyújtani: ebben a cégbírósági gyakorlat sem egységes. Márpedig ez nem közömbös kérdés, hiszen a hibás cégbírósági beadványnak eljárásjogi következményei lehetnek (pl. hiánypótlás, elutasítás).

Ideális az lenne, ha a törzsszöveg és a melléklet összehangolásával kiiktatnák az ellentmondást. Ameddig nem változtatnak a jogszabályon, Ambrus azt javasolja, hogy a cégek a végelszámolás megindításakor szerezzék be a nyilatkozatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.