BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több részlet körvonalazódik az új hitelbiztosítéki nyilvántartásról

A 2014. március 15. napján hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítéki rendszer átalakításán túlmenően, az új hitelbiztosítéki nyilvántartás megteremtésével alapjaiban változtatja meg a biztosítékok nyilvántartására vonatkozó rendszert. A nyilvántartás működésére vonatkozóan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a napokban nyilvánosságra hozta a Kormány számára készített előterjesztését, így kezdenek végre körvonalazódni a részletek a regiszter tekintetében. Azonban fontos annak megemlítése, hogy a javaslat még csak előterjesztési szakaszban van és jelenleg nem áll rendelkezésünkre információ az elfogadás ütemezésére.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás a magyar közjegyzői kamara (MOKK) által vezetett közhiteles zálogjogi nyilvántartást váltja fel a nyilvántartásba nem vett ingóságok tekintetében, azonban nem minősül majd közhitelesnek. Ezen túlmenően a lízing- és a faktoringszerződéseket, a jogokat és követeléseket terhelő zálogjogot és a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényét is be kell majd jegyezni az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba.

A javaslat alapján a hitelbiztosítéki nyilvántartást szolgáló informatikai alkalmazást a MOKK fogja működtetni és abba kizárólag elektronikus úton lesz lehetőség bejegyzést tenni. A nyilatkozatot tevőnek költségtérítést kell fizetnie a MOKK részére. Bejegyzést tehetnek egyrészt a zálogszerződésben (faktoring-, illetve lízingszerződésben) részes felek hatósági közreműködés nélkül, amennyiben regisztrált felhasználónak minősülnek, valamint minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel látják el a hitelbiztosítéki nyilatkozatot, másrészt a közokiratba foglaló közjegyzők, illetve az ellenjegyző ügyvédek. A bejegyzés megtehető bármely közjegyző előtt is, mely esetben a közjegyző végzi az elektronikus úton történő bejegyzést a fent említett költségtérítés megfizetését követően.

A zálogkötelezett személye szerint nyilvántartott adatokba – az érintett anyja nevének és lakcímadatának kivételével – a hitelbiztosítéki rendszer erre szolgáló internetes felületén bárki, azonosítás nélkül, ingyenesen betekinthet.

Összességében megállapítható, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartás megteremtése hozzájárul ahhoz a jogalkotói szándékhoz, hogy a hitelbiztosítéki rendszer egységesebb, átláthatóbb és az annak ellenőrzésére lehetőséget nyújtó nyilvántartás mindenki számára ingyenesen hozzáférhető legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.