BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bale megduplázta értékét

A labdarúgás átigazolási piacán Gareth Bale-nek, Edinson Cavaninak és Marquinhosnak nőtt a összegszerűen a legjobban a piaci értéke az utóbbi egy évben. Egy év alatt egy játékosnak akár ötvenszeresére is felmehet az ára.

Az elmúlt egy évben Gareth Bale értéke növekedett a legjobban a labdarúgás átigazolási piacon a transfermarkt.de honlap adatai alapján. A walesi válogatott játékost nyáron igazolta a Tottenham Hotspurtól a Real Madrid 91 millió euróért (más értesülések szerint a Cristiano Ronaldóért kiadott 94 milliós világcsúcsot megdöntő 100 millió euróért). A 24 éves Bale értékét az év elején még 40 millió euróra taksálták, jelenleg már duplaannyi pénzt ér, most a világ harmadik legértékesebb játékosának tartják Lionel Messi (120 millió euró) és Cristiano Ronaldo (100 millió euró) mögött.

Edinson Cavani értéke az év elején még a Napoli csatáraként is megért 35 millió eurót. A világ jelenleg egyik legtőkeerősebb klubja le is csapott az uruguayi labdarúgóra, s a nyáron az átigazolásokra 110,9 millió eurót szánó katari kézben lévő klub 64,5 millió eurót adott érte. A 26 éves játékos ebben a naptári évben 41 gólt szerzett, ebben Európában csak Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi és Luis Suarez előzte meg.

Óriásit, több mint 33-szorosára ugrott a Marquinhos értéke egy év alatt. A 19 éves brazil középhátvéd a Corinthianstól került a Romához először még csak kölcsönbe, de teljesítménye nyomán az olasz klub megvette 5,7 millió euróért. A Roma a nyáron óriásit kaszált vele, mivel a PSG-nek már 31,4 millió euróért adta tovább. Az átigazolási piacon a fiatal, már jegyzett labdarúgók értéke mindig magasabb, mivel még több év van hátra pályafutásukból, amely során még igen magas áron értékesíthetőek.

Ebben a korban több éves szerződéseik vannak a klubokkal, amelyekből általában még a piaci értékükből is nagyobb összegért lehet őket kivásárolni. Az idősebb, főleg a már 30 felett járó labdarúgók értéke egyre jobban csökken, hiába vannak a játékban csúcson, koruk egyre nagyobb kockázatot jelenthet egy vevőnek.

A kolumbiai Jackson Martínezt a Porto tavaly nyáron vásárolta meg a mexikói Jaguares de Chiapastól a Porto 8,8 millió euróért. A 27 éves játékos jelenleg már 30 millió eurót is, több európai élklub (Chelsea, Liverpool, Tottenham) is vadászik rá.

Nemanja Matic még 2011-ben került a Benficához 5 millió euróért, a Chelsea-től, ahol nem kapott sok lehetőséget, például kölcsönadták a holland Vitesse-nek is. Ennek az összegnek ma már teljesítménye miatt több mint az ötszörösét éri a 25 éves szerb játékos. Most már visszavásárolná a Chelsea, kinézte a PSG is.

Iscót már a Malagában is az egyik legtehetségesebb spanyol labdarúgónak tartották, 2011-ben a Valenciától szerezték meg 6 millió euróért. A 21 éves játékost a nyáron orozta el több vetélytárs elől a Real Madrid 30 millió euróért, s azóta értéke még tovább emelkedett jó teljesítményének köszönhetően.

Paul Pogba ázsiója is nagyot emelkedett egy év alatt, 6 millióról 30 millióra emelkedett piaci értéke. A 20 éves francia játékost az idén Európa legjobb U21-es játékosának választották meg Romelu Lukakut, Julian Draxlert, Raphael Varane-t és Marquinhost megelőzve. A Juventus még 2012 elején ingyen szerezte meg a Manchester Unitedtől.

Diego Costának az év elején az Atletico Madridnál még nem jutott vezérszerep, miután Radamel Falcao volt még az első számú csatár, akit aztán a Monaco 60 millió euróért megvett a nyáron. A brazil származású, de a spanyol válogatottnál számításba vett játékos azonban remekül pótolta Falcaót s értéke már az év eleji 7 millió euróról 25 millióra ugrott.

Az Atletico még 2011-ben 1 millióért vette meg a Rayo Vallecanótól.
Juan Cuadradót nyáron a Fiorentina 5 millió euróért vette meg az Udinesétől. A 25 éves kolumbiai az éve eleje óta már piaci értékének négyszeresét éri. A listán nem véletlenül szerepel két kolumbiai játékos, mivel a válogatott időközben már a világranglista negyedik helyén szerepel.

A brazil játékosokat kiválóan igazoló Sahtyar Donyeck Fernandinhót a nyáron 40 millióért adták el a Manchester Citynek. Az ukrán klub jó befektetést csinált a 28 éves játékossal is, mivel 2005-ben még 7,8 millió euróért igazolták le az Atlético Paranaensétől.

A top 10-es listán nem szereplő, de jelentős ma már igen jelentős piaci értékkel bíró játékosok közül a legbrutálisabb értéknövekedése, (több mint 53-szoros) a brazil Vitinhónak volt. A 20 éves játékost az év elején a Botafogo játékosaként még 150 ezer euróra taksálták. Nyáron már 9,5 millió euróért vette meg a CSZKA Moszkva, jelenleg 8 milliót ér a transfermarkt szerint.

A 20 éves dán Andreas Cornelius a Köbenhavn játékosaként januárban még 200 ezer eurót ért, a nyáron már 8,7 millió euróért vette meg a Cardiff City. A 20 éves argentin Mauro Icardi a Sampdoriában még 400 ezer euróra volt értékelve, nyáron az Internazionale már 6 millió euróért átigazolta, jelenleg már azonban 12 millió euró a piaci értéke, ami 30-szoros növekedés januárhoz képest. A francia Florian Thauvin ez év elején még félmillió euróra volt taksálva, szeptemberben a Lyon már 15 millió euróért igazolta le a Lille-től.

Az Ajaxban játszó 19 éves dán Viktor Fischernek 28-szorosára, félmillióról 14 millió euróra nőtt az értéke, míg, a Liverpoolban lévő 20 éves portugál Tiago Ilorinak több mint 11-szeresére, 600 ezer euróról 7 millió euróra.
A legtöbbet a piaci értékéből a transfermarkt.de szerint Wayne Rooney, Xavi, és Iker Casillas vesztette az értékéből, mindegyikük 20 millió eurót. A 28 éves Rooney a tavasszal konfliktusba került a Manchester United vezetésével, kikerült a kezdőcsapatból, nyáron pedig felmerült, hogy eligazol a klubtól. Igaz jelenleg már rendszeresen játszik. A 32 éves Casillas szinte alig védett az idén, mivel José Mourinho személyes konfliktusa után Diego Lopezt favorizálta, s az egykor a világ legjobb kapusának tartott spanyol válogatott helyzetén Carlo Ancelotti alatt sem változott. Xavi még mindig meghatározó játékos a Barcelonánál (bár már a pótlásán gondolkodnak), de 33 évesen már kevésbé piacképes. A 28 éves Mario Gomez a Bayern Münchenből szorult ki, a 32 éves David Villa a Barcelonából, s ezért klubot is váltottak.

A toplistán nem szerepel Mamadou Niang, aki az év elején még 11,5 millió eurót ért a Besiktasban, de a 34 éves játékost a katari Al-Saddnál már csak félmillióra taksálják, így egy év alatt 23-dára csökkent az értéke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.