BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinőtte a kerékpársport a kölcsönmelegítőket

Évente 225 millió forintból gazdálkodhat a korábbi 20 milliós támogatás helyett az MKSZ, 2020-ig 2,8 milliárdot kapnak.

„A kerékpársport a jövőben évente mintegy 225 millió forintos állami támogatást kap a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 35 milliós támogatásán kívül” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) elnöke. Katona Kálmán elmondta, hogy kiemelt sportágként 2020-ig összesen 2,8 milliárdos támogatásban részesülnek. Korábban jóval kevesebből gazdálkodhattak, 2012-ben a MOB-tól mintegy 20 milliót kapott a három szakszövetség (országúti, mountain bike, BMX) összesen. „Szponzori támogatásunk a tao-kedvezmény bevezetése óta gyakorlatilag megszűnt, így is három versenyzőnk kvalifikálta magát a londoni olimpiára” – mondta Katona Kálmán.

"Az állami támogatást arra kívánjuk felhasználni, hogy bázisunk növelésével, versenyeink színvonalának emelésével, figyelemre méltó versenyeredményeinkkel és jó kommunikációval vonzóvá tegyük a kerékpársportot a szponzorok számára” – hangoztatta az MKSZ főtitkára.

A kiemelt támogatásból a közeljövőben 4,5 milliót fordítanak a tömegbázis növelésére, 15 milliót eszközállomány beszerzésére, 40 milliót a válogatott felkészítésére és versenyeztetésére. Az eszközállomány beszerzése a versenyekkel és a válogatott utazásával kapcsolatos eszközök beszerzését jelenti (sátrak, kordonok, terelők, kordon szalag, dobogó, háttér) A megvásárolt eszközöket ingyen kölcsönözik a versenyeket rendező kluboknak, lehetőség van kerékpárok, alkatrészek beszerzésére is. „Elegáns és praktikus ruházatot kaphattak például a bírók, de a válogatottak felöltöztetés is folyamatban van, így már nem kölcsönzött melegítőben mennek a nemzetközi versenyekre” – mondta az MKSZ elnöke.

A bírók képzésére 3,6 milliót, az edzőkére 7,6 millió forintot fordítanak. A MOB kiemelt edzői programjába a sportágból ketten kerültek be, az ő éves fizetésükre 12 millió forintot szánnak. Kommunikációra 9,4 milliót, a fogyatékkal élők integrálására 4 milliót, az egyetemi és főiskolai bajnokságokra 4 milliót, a diákolimpiára 7,6 milliót fordítanak.
„Jelenleg mintegy 126 klub működik az országban, ebből mérhető utánpótlásképzés hozzávetőlegesen 40 klubban működik, ezek a klubok számíthatnak számottevő műhelytámogatásra” – mondta Katona Kálmán Utánpótlás-nevelésre és eszközbeszerzésre 50 millió jut. A klubok műhelytámogatására 35 milliót adnak.

Az infrastruktúra fejlesztésre szánt 32 millióból Budapesten (a XVIII. és a IV. kerületben) két BMX pályát építenek, Pécsen kerékpáros parkot, Sopronban egy erdei kerékpáros pályát alakítanak ki. Felújítják a Tamásiban lévő Velodromot és a kerékpáros központot.

A Budapesti Olimpiai Központon belül a jelenleg rossz állapotú Millenáris Velodrom várhatóan 2017 elejére újulhat meg. A létesítményben lesz egy fedett, 250 méteres világverseny megrendezésre alkalmas kerékpáros pálya, egy BMX gyakorlópálya, a középső részén a magyar tornasport új központját lehet kiépíteni. Az elsődleges felhasználója az MKSZ lesz, ott lesznek az irodáik, az edzőtermeik és a versenyeik, de az amatőrök is igénybe vehetik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.