BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint félmilliárdért állítják helyre a műjégpálya hűtését

A főváros idei költségvetéséből az idén 1,18 milliárd forintot terveznek a sporttal kapcsolatos fejlesztésekre, beruházásokra.

A Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójára az idén 40,2 millió forintot szánnak uniós forrásokból. A végleges használatbavételi engedély megszerzése és az uniós szerződésnek való megfelelés miatt további munkálatok folynak az idén. A műjégpálya 2009-től megkezdett rekonstrukciójának összköltsége 4,9 milliárd forint.

További költségeket jelent a hűtéstechnológia hibája. A felhalmozási célú tartalékból 580 millió forintot terveztek a Budapest Sportszolgáltató Központ (BSK) Városligeti Műjégpályájának hűtési rendszerének kapacitásbővítésére. A műjégpálya próbaüzemelésének tapasztalatai és a felkért szakértők által feltárt problémák alapján megállapították, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hűtési kapacitás a hibás tervezés és kivitelezés miatt nem tudja biztosítani az elvárt színvonalú jégminőséget. A 2013/2014-es téli időszakban is előfordult az, hogy plusz 10 Celsius fok felett nem tudott megfelelő minőségű jeget biztosítani a hűtési rendszer.

A hűtési probléma megoldására, az áramlási ellenállás csökkentése érdekében szükséges a hűtőközeg csere, a gépházi hőcserélők bővítése, a nagy leválasztó és gyűjtőtartály cseréje, a gépházi energia visszanyerő rendszer javítása szükséges. Az áramlási problémák kiküszöbölésére és a szakaszolhatóság megvalósítása miatt a gerinc vezeték átépítése, a pályaszerkezet és a technológiai alagút közti csőátvezető szerkezetek cseréje vagy az átvezetések átalakítása, a jégkorong pálya önálló bekötésének kiépítése, egyedi fix és csúszó megfogások készítése és felszerelése történik majd meg a technológiai alagútban.

A műjégpálya rekonstrukciójára 2008-ban írtak alá uniós támogatási szerződést, a kivitelezés 2010 februárjában indult meg, a Főpolgármesteri Hivatal nemrég arra emlékeztetett, hogy a kivitelező Hérosz Zrt. 2011 decemberében csődhelyzet miatt átadás nélkül abbahagyta a munkálatokat. A kivitelezővel szemben folyamatban van egy polgári peres eljárás, és az önkormányzat további jogi eljárásokat készít elő a tervellenőrrel, illetve a tervezővel szemben is.

Uniós források bevonásával kerül sor a Rudas Fürdő energetikai korszerűsítésre, melyre 185,9 millió forintot terveztek. A margitszigeti futókör rekonstrukciójára, a rekortán futópálya felújítására az idén 350 millió forintot terveztek. Az Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum (ISMAC) egy uniós energetikai pályázat révén szeretné korszerűsíteni kazánházát, ehhez a főváros adja meg az önrészt, azaz 28,5 millió forintot.

Az idei büdzsében szerepel még a sport intézmények beruházásaira a BSK részére egy 23,8 millió forintos keret. Ezt a forrást a feladatellátás fenntartásához, működtetéshez szükséges gépek, berendezések és felszerelések beszerzésére fordíthatják. Az önkormányzati tartalékok között szerepel egy 7,5 millió forintos összeg a BSK működtetésében lévő sportingatlanok kiadására, valamint egy 193,9 millió forintos keret fővárosi sportcélokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.