BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre működőképes lehet az amerikai rakétapajzs romániai bázisa

Az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2015-ben működőképessé válhat az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa, amely az Olt megyei Deveselun épül - jelentette ki Bukarestben Frank Rose, az Egyesült Államok külügyminisztériumának védelmi politikáért felelős helyettes államtitkára.

Rose a román külügyi intézet egy sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetésén elmondta: Washington a jövő évi költségvetési tervezetben összesen 8,5 milliárd dollárt irányzott elő a rakétaelhárító rendszerek fejlesztésére, így remélhetőleg nem lesznek finanszírozási problémák a rakétapajzs lengyelországi és romániai elemeinek hadrendbe állításánál sem.

Megerősítette: a rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen, ugyanakkor arról biztosította Romániát, hogy az Egyesült Államok mélyen elkötelezett NATO-szövetségeseinek biztonsága tekintetében. Az amerikai külügyminisztérium védelmi politikáért felelős tisztségviselőjét Traian Basescu román államfő is fogadta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.