BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb nyom a maláj gép keresésében

Tengeralattjáró drónnal keresik az eltűnt maláj gépet, ami az Indiai-óceán azon részén kutat, ahol a napokban vélhetően az utasszállítóból érkező jeleket fogtak. Eközben üzemanyagfoltokat találtak a víz felszínén, amelynek eredetét ezekben az órákban is vizsgálják - írja a CNN.

A Bluefin-21 névre hallgató robotot már munkába is állították. A robot torpedó alakú és 4,92 méter hosszú, amely egy hanglokátorral van felszerelve, ha ez bármilyen jelet fog az óceán mélyéről, akkor a gépet kamerával felszerelve küldik vissza. További érdekesség, hogy a kutatórobot közel 750 kilogrammos és nagyjából 20 órát tölthet a víz alatt és körülbelül 4500 méter mélyre süllyedhet le.

A korábban felmerült problémák egyre sürgetőbbé teszik a kutatást, hiszen a fekete doboz lemerülő akkumulátora lehet annak az oka, hogy a doboz nem küld újabb jeleket múlt hét kedd óta.

Angus Houston, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy a jelek vizsgálata alapján igyekeznek szűkíteni az utasszállító lehetséges helyének területét, de a robot bevetésével a kutatás az óceán mélyén is folytatódik. Houston hozzátette, az sem kizárt, hogy a robot eredménytelenül zárja a keresést.

Mindeközben üzemanyagfoltot fedeztek fel azon a területen, ahol vélhetően a maláj gép található. Houston kiemelte, a két liter üzemanyagot elemzésre küldték, de eredményre napok múlva kerül sor. Hozzátette, valószínűleg nem hajóból származik a víz felszínén úszkáló üzemanyagfolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.