BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlzsúfoltság a börtönökben

Tovább növekszik a túlzsúfoltság többek között az egyre szigorodó büntetőpolitika miatt is a magyarországi börtönökben, amelynek átlagtelítettsége jelenleg 142 százalékos.

A legutóbbi adatok alapján a magyar büntetés-végrehajtási (bv.) intézeteknek 142 százalékos az átlagtelítettsége – nyilatkozta lapunknak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodájának vezetője. Szalai Tímea közölte, jelenleg mintegy 18200 fogvatartott van a hazai börtönökben, közülük mintegy 13000 fő a jogerősen elítéltek, és 5000 az előzetesen letartóztatottak, vagy nem jogerősen elítéltek száma. Nemrég közölte az Európa Tanács (ET) korábbi, 2012-es adatok alapján, hogy az uniós tagállamok közül Szerbiában, Olaszországban, Cipruson, Magyarországon és Belgiumban jelenti a legkomolyabb gondot a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltsága. A növekvő túlzsúfoltság oka többek között a szigorodó büntetőpolitika, a több kiszabott szabálysértési elzárás, és a meghosszabbodott büntetési tételek.

A BVOP közölte Magyarországon jelenleg 28 börtön működik. Ezek közül 14 intézet úgynevezett „letöltőház”, fő feladatuk a szabadságvesztés büntetés végrehajtása, 14 pedig „megyei intézet”, amelyek az előzetes letartóztatottak vannak. A legtöbben vagyon elleni bűncselekmények miatt, börtön fokozatban töltik büntetésüket (főként lopás, rablás miatt). A kihasználtság főként a megyei házakban magasabb, elsősorban az észak-kelet magyarországi, illetve a budapesti intézetekben előfordul időszakonként a 180-200 százalékos telítettség. A büntetés-végrehajtás folyamatosan működteti a telítettség-kiegyenlítő programját, amelynek keretében az előzetesen letartóztatottakat az ügyészségek engedélyével a kevésbé túlzsúfolt börtönökbe szállítják.

A Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetések Megelőzésére létrehozott Európai Bizottság (CPT) 2013 áprilisában öt bv. intézetben tett látogatást. Kezelendő problémaként merült fel, hogy akár a fogvatartottak, akár a személyi állomány részéről előfordulhatnak szóbeli vagy fizikai bántalmazások. A BVOP közölte: mind a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett bántalmazásai tekintetében, mind a személyi állomány jogszerű és szakszerű szolgálatellátása érdekében rendszeresen foglalkozásokat tartanak. Feldolgozzák az esettanulmányokat, hogy rögzüljenek a törvényes bánásmód követelményei, illetve, hogy felismerjék azon körülményeket és magatartásformákat, amelyekkel megelőzhető, időben felismerhető az áldozattá válás lehetősége. A BVOP szerint a delegáció megállapította, hogy a 2009-es látogatásuk óta nagymértékű javulás tapasztalható a fogvatartotti foglalkoztatás – munkáltatás és oktatás, képzés – területén, a legfőbb problémaként a zsúfoltságot jelölték meg.

Szalai Tímea elmondta, hogy a büntetés-végrehajtás kötelezően végrehajtandó állami feladatára az éves költségvetési előirányzat 51 milliárd forint. Az egy fogvatartottra jutó költség mintegy napi 2200 forint, amely többek között az élelmezési, tisztálkodási költségeket, a ruházati ellátásukat, a zárkafelszereléseket, a közművek költségét.

1200 új férőhely épül a közeljövőben
„2010 óta összesen közel 800 új fogvatartotti férőhely létesült” – közölte lapunkkal a BVOP. Felújították az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti körleteit, újra megnyitották és bővítették a Fővárosi Bv. Intézet korábban bezárt Gyorskocsi utcai objektumát, növelték a Baranya Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kapacitását. A beruházások kivitelezése részben fogvatartotti munkáltatással, meglévő börtönépületek átalakításával történtek. A tervek szerint 2014-15-ben összesen mintegy 1200 új fogvatartotti férőhely létesül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.