BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EBESZ ülésén is súlyos kritikákat kapott a magyar kormány

A Magyar Nemzet információi szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó ülésének résztvevői közül több felszólaló is bírálta Magyarországot a Bécsben rendezett zártkörű tanácskozáson. Úgy tudják, a Norvég Alap támogatásainak elosztását övező vita és a reklámadó bevezetése szerepelt a témák között.

A lap szerint Gary Robbins, az Egyesült Államok EBESZ-hez delegált nagykövetségének ügyvivője a reklámadó bevezetése miatti aggodalmai közben külön felhívta a figyelmet a magyar média nemrég megtartott összehangolt tiltakozására. Hasonlóan negatív kontextusban az Origo.hu főszerkesztőjének elbocsátásáról is említést tett. A Magyar Nemzet arról is ír, hogy hogy az amerikai politikus felszólalásában külön kiemelte a Norvég Alappal való vitát, és arról beszélt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által itthon elindított vizsgálat – amely a támogatások felhasználását hivatott ellenőrizni – negatívan hat a civil szférára.

Ugyancsak ezt a témát tartotta állítólag fontosnak kiemelni egy norvég felszólaló, aki a civil szférára vonatkozó EBESZ-kötelezettségvállalásokkal indította beszédét. Emellett megragadta a lehetőséget arra is, hogy hazája, Norvégia hivatalos álláspontját kifejtse a témában.

Boros Miklós, az EBESZ-hez delegált magyar nagykövet a főként aggodalmaskodó külföldi megszólalások után kifejtette, hogy a magyar kormány már 2012 óta több alkalommal is kifejezte aggályait a Norvég Alap támogatásainak elosztása miatt. Mint felidézte, a legfőbb bírálat az volt, hogy az Ökotárs Alapítvány és más alapítványok nem transzparens módon és nem az előzőleg meghatározott célkitűzéseknek megfelelően osztották el a támogatásokat. Meggyőződésének adott hangot, hogy a Kehi vizsgálata mindazon magyar civil szervezetek érdeke, amelyek jogosultak arra, hogy a támogatásokban részesüljenek. A reklámadó kapcsán pedig a kormány álláspontját ismertetve azt emelte ki, hogy az új teher alapelve, hogy mindenki a képességei és pénzügyi teljesítménye alapján járuljon hozzá a közteherviseléshez. A törvény beterjesztője és kormánypárti politikusok is több alkalommal kifejtették, hogy a reklámadó nem avatkozik bele egyetlen újság, tévécsatorna vagy más sajtóorgánum tevékenységébe, vagyis semmilyen hatással nem lesz a sajtószabadságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.