BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek adnak fegyvereket a kurdoknak

Elkezdődött az észak-iraki kurdok német támogatása - jelenti az N24 német hírtévé. Egy kiképző csoport után ugyanis csütörtök este megérkezett Kurbilba, a kurdok fővárosába az első német fegyverszállltmány is az Iszlám Állam kötelékében lévő terroristák elleni harc céljaira.

A szállítmányt -  fegyvereket, páncélöklöket, lőszert - a kurd Pesmerga-hadseregnek adják majd át. Németország összesen tízezer harcost fog fegyverrel ellátni. A fegyverszállíltmány beérkezése előtt néhány órával Ursula von der Leven német szövetségi védelmi miniszter elutazott Erbilből. Meglepetésszerű látogatása során biztosította a kurdokat Németország hosszú távra szóló szolidaritásáról a terroristák elleni harcban. Ugyanakkor további támogatást ígért az Észak-Irakban lévő sok százezer menekült részére.

Közben a kurdok elnöke, Massud Barzani a von der Leyennel történt találkozó után az eddiginél több és modernebb fegyvert követelt a nemzetközi közösségtől.  Szerinte az eddig szállított fegyverek minősége és mennyisége jobb, illetve több is lehetne,."Ez nem csupán a mi háborúnk. Az egész világ nevében harcolunk a terroristák ellen"- figyelmeztetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.