BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokallja a FIFA a jutalékot

Jövő áprilistól új szabályozás lesz érvényes a játékos-ügynökökre, a korábbi licencek érvényüket vesztik, minden közvetítői tevékenység a FIFA és a nemzeti szövetségek joghatósága alá kerül.

„Jelentős átalakulás előtt a labdarúgás játékos-ügynöki piaca, miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elfogadta a közvetítőkre vonatkozó új, 2015. április 1-jén hatályba lépő új szabályzatát" – nyilatkozta lapunknak Rippel-Szabó Péter ügyvéd. A szabályzás célja a labdarúgók átigazolásában résztvevő közvetítők, ügynökök teljes ellenőrzése és a jutalékok összegének csökkentése. Jelenleg csak az átigazolások 25-30 százalékát kötik meg engedéllyel rendelkező ügynökök közreműködésével. Jogsértés esetén az engedély nélküli ügynökök tevékenysége felett a FIFA nem képes ellenőrzést gyakorolni és szankciókat alkalmazni. A nemzetközi átigazolások esetében az ügynököknek a klubok által fizetett jutalékok átlaga a tranzakció értékének 28 százalékát teszi ki, a FIFA szerint ez jóval meghaladja az általuk nyújtott szolgáltatások értékét.

A szabályzat hatályba lépésével a jelenleg érvényes licencek hatályukat vesztik, azaz a közvetítőknek sem a nemzeti szövetség által kiadott licenccel, sem felelősségbiztosítással vagy bankgaranciával nem kell rendelkezniük. Minden olyan természetes és jogi személyre kiterjed majd az új szabályozás, akik labdarúgókat vagy klubokat képviselnek játékos- vagy átigazolási szerződések megkötése során, vagy ehhez kapcsolódóan bármilyen szolgáltatást nyújtanak. „Így valamennyi közvetítő tevékenysége a FIFA és a nemzeti szövetségek joghatósága alá tartozik majd" – hangsúlyozta Rippel-Szabó.

A szövetségeknek regisztrációs rendszert kell felállítaniuk, melyben a közvetítőket minden átigazoláskor regisztrálni kell. A bejelentés a közvetítők szolgáltatását igénybe vevő labdarúgót, klubot terheli. A közvetítőnek alá kell írna egy nyilatkozatot, melyben kötelezőként fogadja el a FIFA és tagszövetségeinek szabályzatait. A regisztráció a nyilatkozat és az írásbeli képviseleti szerződés leadásával történik, ha ez nem történik meg, az érintetteket szankcióval sújthatják.

Bővül az írásbeli képviseleti szerződés kötelező tartalma: a jogviszony formájának nevesítése mellett ki kell terjednie a közvetítő által végzett szolgáltatások leírására és a felmondás lehetőségeire is. Nem lesz kötelező szerződésminta, a kontraktus időtartama a két évet is meghaladhatja.

A szabályzat javaslati szinten előírja, hogy a közvetítő részére az egy átigazolással kapcsolatban fizetendő díjazás a játékos bruttó fizetésének vagy az átigazolási díj összegének 3 százalékát nem haladhatja meg. Fiatalkorú átigazolása esetén díjazás nem fizethető. A nemzeti szövetségek évente közzéteszik a regisztrált közvetítők nevét, az általuk közvetített tranzakciókat, az ezekért kapott díjazásokat és az esetlegesen alkalmazott szankciókat.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a hazai piacon jelenleg tevékenykedő játékos-ügynökök szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy az MLSZ a megkövetelt minimum előírásokon kívül támaszt-e további követelményeket" – mondta Rippel-Szabó. Így például a regisztrációhoz kötelező lesz-e valamilyen felelősségbiztosítás vagy vizsga letétele. Az eddigi nemzetközi szinten azonos jogosultságot biztosító játékos-ügynöki licenccel ellentétben az egyes nemzeti szövetségek esetleges eltérő követelményrendszere odáig is vezethet, hogy a közvetítőknek más feltételeknek kell megfelelni eltérő országokban bonyolított átigazolások esetében. A klubok és játékosok számára jelentős adminisztratív teherrel jár, hogy minden esetben alá kell íratniuk és le kell adniuk a közvetítői nyilatkozatot, a képviseleti szerződést és a közvetítőknek teljesített kifizetések adatait a szövetségekhez.

Versenyjogi kérdés

A FIFA által javasolt 3 százalékos díjmaximum kötelező alkalmazása versenyjogi kérdéseket vethet fel – emelte ki Rippel-Szabó Péter. Az ügyvéd szerint azonban úgy is lehet érvelni, hogy a licencrendszer eltörlésével a FIFA a verseny élénkítése céljából egy zárt piacot nyit meg új belépők részére. Mindazonáltal – bár a labdarúgók és a klubok alapos gondossággal kötelesek eljárni a közvetítők kiválasztása során, melynek eleget tesznek azzal, ha aláíratják a közvetítői nyilatkozatot – számos képzettséggel nem rendelkező közvetítő jelenhet meg a piacon. Az érintettek (elsősorban a játékosok) nem minden esetben tudják felmérni egy közvetítő valós képességeit és tapasztalatát. Az ügyben az angol játékos-ügynöki szövetség augusztus végén az Európai Bizottsághoz fordult.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.