BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár ötmillió munkahelyet ígért

A héten nem volt ugyan kormányülés, de Lázár János így is megtartja szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját. A miniszter főképp a költségvetés tárgyalásáról beszél - ennek a parlamenti vitája épp a sajtótájékoztató közben is tart.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Lázár szerint a kormány nyílt lapokkal játszik, egyedinek nevezte, hogy már ilyen korán meghozzák a büdzsét. A terv az, hogy még a parlament nyári szünete előtt kész legyenek a költségvetéssel. Egy sort ekézte az ellenzéket is : mint mondta, az ellenzék nem készült fel a korai benyújtásra, és nem tud érdemben hozzászólni.

Lázár kitért arra is, hogy múlt pénteken a Fitch javította Magyarország pozícióját. Szerinte van esély arra, hogy még idén kikerüljünk a bóvliból.

A cél az, hogy 2020-ra legalább ötmillió legálisan foglalkoztatott munkavállaló legyen az országban - közölte a miniszter. A közfoglalkoztatottság társadalmi elfogadottsága magas - állította később. Egy olyan rendszert valósítanak meg, ahol a közmunkás 120 napra elmehet idénymunkára, ez elsősorban a nyári munkában a mezőgazdaságban és az építőiparban lehet fontos. A járási hivatalok feladata lesz összegyűjteni az idényfoglalkoztatási igényeket és munkaközvetítői tevékenységet végezni.

A költségvetés 2,5 százalékos növekedéssel számol, de Lázár szerint ez szerény becslés. ezen kívül az államháztartási hiányt is csökkentenék 2 százalék alá - mutatta be a már ismert számokat.

A lakossági árakban tovább kell folytatni a rezsicsökkentést, és az ipari árakban is érvényesíteni kell ezt - közölte a miniszter.

Lázár egy jókora technikai szünet után - a mikrofonok romlottak el a teremben - arra tért ki: a kormány elutasítja az EU terveit a menekültek kvótáiról. A jövő heti kormányülésen egy külön bizottság fog felállni, amely a bevándorlás kérdéseivel foglalkozik.

A paksi beruházással kapcsolatban Magyarország hivatalosan is bejelentette az EU-nak, hogy szerintük a terv nem tartalmaz tiltott állami támogatást. Az Európai Bizottság összes kérdésére válaszolt a magyar fél - állította Lázár János.

Ami a paralimpiai bizottság ügyét illeti, Lázár azt mondta: saját véleménye szerint az MPB elnöke többet árt a bizottságnak a viselkedésével, mint amennyit használ, szerinte a legjobb az volna, ha távozna az állásából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.