BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU is rábólinthat az iráni atommegállapodásra

Az iráni atomprogramról kötött múlt heti megállapodásról is tárgyalnak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei mai tanácskozásukon Brüsszelben.

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, aki a miniszterek ülésén elnököl, Barack Obama amerikai elnököt idézve újságíróknak elmondta, hogy a történelmi jelentőségű megállapodás "nem a bizalomra épül", de hozzátette, hogy "elvezethet hozzá". A korábbi olasz külügyminiszter szerint a megállapodás hosszabb távon új keretet teremthet a közel-keleti térség jelentős nyitott konfliktusainak rendezéséhez is.

Mogherini úgy ítélte meg, hogy az elmúlt hét mind az Európai Unió, mind a nemzetközi diplomácia számára pozitív volt. "Ennek a hétnek az üzenete az, hogy hosszú távon a diplomácia beváltja a hozzá fűzött reményeket. A diplomácia és a kitartás kifizetődik" - hangoztatta az uniós külügyi főképviselő.

Federica Mogherini bízik abban, hogy ma az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatásáról biztosítja a megállapodást, és meggyőződése szerint ezt az uniós külügyminiszterek is meg fogják tenni.

A brüsszeli külügyi tanácskozás napirendjére tűzték a líbiai és a tunéziai helyzetet is. Előbbivel kapcsolatban az uniós tárcavezetők az ENSZ különmegbízottjával, Bernardino Leon korábbi uniós diplomatával egyeztetnek arról, hogyan lehet elősegíteni, hogy mielőbb nemzeti egységkormány jöjjön létre Tripoliban.

Tunéziából a kormányfő és a külügyminiszter is Brüsszelbe érkezik, hogy az EU külügyminisztereivel egyeztessenek biztonsági kérdésekről és a terrorizmus elleni fellépésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.