BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: erkölcsi okokból kell azt mondani a menekülteknek, hogy ne jöjjenek

Nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére Orbán Viktor szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti nagyköveti értekezleten a kvótarendszer tervéről úgy nyilatkozott: a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, "az időzítéssel van problémánk".

A kvótarendszer a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék - mondta a kormányfő, aki szerint a fő ok az, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait.

Orbán Viktor azt is kiemelte hogy minden nemzetközi szereplő felkészült a jelenlegi helyzetre, Európa kivételével. Jelezte, hogy sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem az Öböl-menti államok nem fogadnak be senkit.

Ott kell kezelni a konfliktusokat, ahol kialakultak, mert illúzió azt gondolni, hogy az Európába érkező migránsokat visszaküldhetjük - mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: "aki egyszer bejött", annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. "Mindenki jobban járna", ha pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahol először fel lehet tartóztatni a bevándorlókat, és ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna - értékelt.

Ezzel összefüggésben Orbán Magyarország történelmi adottságának nevezte, hogy együtt él néhány százezer romával, amit szerinte nem kifogásolhat senki sem így, sem úgy, de "mi sem támasztjuk senki felé azt az igényt (...), hogy ők is éljenek együtt egy nagy számú roma kisebbséggel".

Orbán Viktor szerint az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között, ami komoly probléma egy demokráciában, egy demokratikus rendszer nem élhet együtt hosszú távon ezzel a belső ellentmondással. Magyarországon viszont szerinte a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre az emberek és a kormány között, ami demokratikus módon stabilizálja a kormány működését, és így a kormány kitart a menekültpolitikában - hangoztatta.

Senki nem követelheti, hogy Magyarország megváltozzon - mondta a miniszterelnök. Hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita, hogy egy országnak van-e joga kinyilvánítani: nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell majd képviselnie, hogy senki nem követelheti az ország megváltozását - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem képvisel "antiiszlám" álláspontot, és nem szeretné, ha - a bevándorlási kérdés miatt - megromlana viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal. Kiemelte továbbá, hogy a kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek."Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak" - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán azt mondta, erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába, ő ugyanis nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjuk során történik velük. A kormányfő úgy fogalmazott, ezek az emberek nem a biztonságukért futnak, aki ugyanis Törökországig, Görögországig, Macedóniáig, Szerbiáig, Magyarországig vagy Ausztriáig eljutott, biztonságban van. Ezért ennek a kérdésnek semmi köze a biztonsághoz: ezek az emberek nem az életükért futnak, ők "a német életet nézték ki maguknak" - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.