BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarlós leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését

Tarlós István leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését - írja a Népszabadság.

A főpolgármester több szempontból is gyanúsnak találta a Bálna-ügyletet, ezért leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését. Tarlós ahhoz sem járult hozzá, hogy a tender kiírására vonatkozó előterjesztést a jövő héten megtárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. Pedig az üzletet többen kész tényként kezelték.

A Népszabadság korábban úgy értesült, hogy az adásvételi szerződés feltételrendszerét már részleteiben megtárgyalta a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vezette tárgyalócsapat a vevőként bejelentkező Magyar Nemzeti Bank képviselőivel. Csakhogy közben kiderült, a vételt a kormány sem támogatta különösebben, a főpolgármester pedig mindeddig keveset tudott az értékesítés részleteiről. Az előterjesztés tartalmának megismerése után Tarlós viszont már nem támogatta a javaslat tárgyalását.

Bagdy két hete arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fővárosi önkormányzat pályázatot ír ki a Bálna értékesítésére, s az előterjesztést a februári közgyűlés tárgyalja. A tenderhez szükséges értékbecslésre a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t kérték fel. A nagy értékű ingatlanok eladását ugyanis a fővárosban rendelet szabályozza, amely előírja a pályázatot. Bagdy akkor elismerte, hogy november óta tárgyal a jegybank képviselőivel az eladásról, más komoly érdeklődőről nem is tud. A főváros által meghatározandó minimálárról annyit árult el, hogy a bekerülési költséget mindenképpen meg szeretnék kapni

Ahogy megírtuk, az MNB novemberben írásban jelezte vételi szándékát az ingatlanra. A jegybank oktatási és pénzügyi centrummá alakította volna a központot. A tervek szerint ott működött volna a látogatóközpontja, helyet kapott volna egy pénztörténeti múzeum, a Corvinus egyetemmel közösen létrehozandó doktori iskola, valamint az egyetem MNB-tanszéke - írja a Népszabadság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.