BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország elvenné Gibraltárt Nagy-Britanniától

Több mint háromszáz év után Spanyolország visszavenné Gibraltárt - ilyen ötlet is felvetődött, miután a britek a Brexitet választották, a félsziget lakói viszont 96 százalékban az unióra szavaztak.

Spanyolország lehetőséget adna Gibraltárnak arra, hogy az EU tagja maradjon, persze spanyollá válva - jelentette be José Manuel Garcia-Margallo ügyvezető külügyminiszter, miután a britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az EU-ból.

A javaslat szerint Gibraltár megőrizné a szuverenitását, de nem brit, hanem spanyol útlevelet kapnának a polgárai. A gibraltáriak hivatalosan 1713 órta britek, de naponta több tízezer spanyol jár át oda dolgozni.

Gibraltár és Nagy-Britannia, valamint az EU viszonya felemás: a korábbi helyi szavazáson a lakosok 99 százaléka amellett foglalt állást, hogy Nagy-Britannia része maradjon a félsziget, de a britek többségével szemben az EU-ban maradást is pártolják. A tegnapi népszavazáson Gibraltár 96 százaléka szavazott az EU-tagságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.