BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin: valószínűleg "terrorista támadás" történt

12-en meghaltak, legkevesebb 48-an megsérültek.

A cikk folyamatosan frissül...

A német rendőrség vizsgálja azt a "valószínűleg terrorista támadást", amelyben 12-en meghaltak és 48-an megsérültek hétfő este Berlinben a karácsonyi vásáron.

A Tagesspiegel szerint a valószínűsített elkövető már korábban is a rendőrség látóterébe került, kisebb bűncselekmények elkövetése miatt -adta hírül oldalán a BBC.

Thomas de Maziere német belügyminiszer ugyan tartózkodott a minősítéstől közvetlenül az események után, de, mint fogalmazott: "sok tényező mutat ugyanabba az irányba".


A teherkocsi, amely acélgerendákat szállított, a Breitscheidplatz téri vásár felé hétfő este 19:14-kor vette az irányt, amely az egyik leglátogatottabb az országban, és keresztülhajtott a turistákkal és helyiekkel tömött fabódékon és standokon.

A DPA hírügynökség szerint a jármű 50-70 métert haladt a tömegben.

A kamion vezetője később elhagyta a járművet és a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre lévő Tiergarten nevű nyilvános parkban próbált meg elrejtőzni.

Sajtóhírek szerint itt is fogtál el a gyanúsítottat a park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule), egy szemtanú segítségével, aki látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. 

A rendőrség tájékoztatása szerint egy halott utast találtak a teherautóban, aki lengyel nemzetiségű volt. Több jel is arra utal, hogy ő volt a jármű eredeti vezetője, akit elrabolhattak. A kamiont Lengyelországban jegyezték be. Ariel Zurawski, a kocsi lengyel tulajdonosa megerősítette, hogy a vezető eltűnt és nem lehetett elérni őt hétfő délután 4 óra óta.
"Nem tudjuk, mit történhetett vele. Ő az unokatestvérem, ismerem gyerekkorom óta." - mondta a az AFP hírügynökségnek a halott sofőr rokona. 



Házkutatást tartottak a feltételezett támadó szállásán

Különleges rendőri egységek mozgósításával házkutatást tartottak kedden Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, ahol a Bild című lap szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont egy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

A berlini tartományi kormány menekültekért felelős hivatalának tájékoztatása szerint a bevetés hajnali három órakor kezdődött és öt órán át tartott, melynek során csaknem 250 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre.

A Bild szerint a feltételezett támadót sikerült egyértelműen azonosítani: egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiról van szó. A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő.

A hatóságok feltételezése szerint a következő lehetett a forgatókönyv: a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolta a lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe a forgalmas karácsonyi vásáron.


"A helyzet drámai"

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek semmit a közösségi médiában.

A hétfői incidens több szempontból is hasonlít a július 14-i, franciaországi Nice-ben történt terrortámadásra, amelyben 86 ember vesztette életét. A támadást az Iszlám Állam (IS) vállalta magára.

Mind az Iszlám Állam, mind az al-Kaida felszólítta a követőit, hogy használjanak teherautókat a tömegek megtámadására - írja a BBC.


Merkel: terrortámadás lehetett a berlini gázolás

A kormányfő sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban".
   
Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel.

A kancellár kedd délelőtt sajtónyilatkozatot tesz a támadásról, a hatóságok a nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.