BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz vidám történet a brexit

A brit parlament alsóháza ma a végső felülvizsgálattal folytatja a Theresa May kormányfő által benyújtott kilépési jegyzék tárgyalását, majd magyar idő szerint este 8 körül szavaznak a képviselők arról.

Várhatóan az alsóház nagy többséggel el fogja fogadni a brexit iratot. Ezt követően a felsőházhoz kerül a jegyzék. A kormány tervei szerint a Lordok Háza március 7-ig elfogadhatja azt, mellyel Theresa May már március 10-én aktiválhatja a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyét.

A brexittel egyébként nagyon rosszul fog járni London a brüsszeli Bruegel nevű elemzőház szerint. A cég által közzétett jelentésből kiderül, hogy körülbelül 10 ezer banki munkahely és 20 ezer számviteli jogi és tanácsadói munkahely szűnhet meg. A jelentés szerint Frankfurt lesz a legnagyobb nyertes és a bankoknak eszközeik 17%-át, kb. 1.8 billió eurót kell majd áthelyezniük - áll az Equilor szerda reggeli elemzésében.

Kristin Forbes, a brit jegybank Monetáris Tanácsának külső tagja szerint hamarosan kamatemelésre lehet szükség, amennyiben megélénkül az infláció az Egyesült Királyságban, és stabil marad a gazdaság. Forbes szerint a brexit-szavazást követően nem következett be a várt visszaesés, és nem emelkedett a munkanélküliség, ez pedig mindenképpen bizakodásra ad okot. A kilépés kapcsán fennálló számos biztonytalansági tényező önmagában nem indokolja a jelenlegi, alacsony kamatszintet.

A piaci szereplők azonban egyelőre kevésbé osztják Forbes véleményét, a határidős árazások alapján mindössze 31% az esélye, hogy év végéig szigorítani fog a brit jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.