BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak elhúzza az árverezést az új lakáshiteles mentőöv?

Ma szavazhatnak arról az előterjesztésről, miszerint a becsérték alatt ne lehessen elárverezni a bedőlt lakáshitelesek ingatlanait. A Bankszövetség szerint ez az intézkedés jelentősen elhúzhatja az eljárást; a szövetségnél úgy vélik, hogy az átláthatósággal és a nyilvánossággal biztosítható az árveréseken a legmagasabb ár elérése.

Ma meg is tartják a képviselők a végrehajtási törvény módosításáról szóló zárószavazást. A módosítás szerint a becsérték alatt nem lehetne elárverezni a bedőlt lakáshitelesek ingatlanat és egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne értékesíteni a végrehajtás alatt álló ingatlant. A felek közös megállapodása esetén azonban ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne alacsonyabb árban is egyezni. 

A végrehajtási törvény tervezett módosítására Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint az árverésekbe való esetleges beavatkozásokkal vigyázni kell, az adminisztratívan megemelt kikiáltási ár időben akár jelentősen elhúzhatja az eljárást, a vevő megtalálását, ezalatt a késedelmi kamatok tovább növelik a tartozást.

A Bankszövetség főtitkára kiemelte: a legkevésbé forgalomképes, lemaradó vidéki régiókban a kikiáltási árnak a kereslet fölé emelése az adósok fizetőképességének a helyreállítását akár el is lehetetlenítené, illetve pont ezekben a fejlesztésekre szoruló régiókban általánosan is visszafogó hatást gyakorolna a banki hitelezés számos formájára. A lakossági jelzálogjog érvényesítésének korlátozása egyrészt emelheti a jelzáloghitelek kamatát, másrészt a fedezetlen, drágább hitelek felé tolja el a kölcsönnyújtást. Így végső soron az újonnan hitelt felvevők számára drágítja meg a hiteleket - mutatott rá.

Kovács Levente szerint a valódi segítséget jelentő családvédelmi programokat, így például a Nemzeti Eszközkezelő (NET) tevékenységét egy időbeli elhúzódást okozó adminisztratív intézkedés háttérbe szorítaná. Megjegyezte, hogy a NET tevékenységének folytatásához legalább 25 ezer ingatlan megvásárlásához szükséges forrást mostanában kellene biztosítania az államnak. A főtitkár kifejtette: a végrehajtási eljárások jelentős részét hagyományosan nem a pénzügyi intézmények, hanem egyéb szervezetek - például a közműszolgáltatók, az adóhivatal, a társasházak - indítják. Ezek az intézmények a saját gyakorlatuk, illetve jogszabályi kötelezettségeik miatt a bankszektornál kevésbé türelmesek, amikor végrehajtást kezdeményeznek, azaz gyakran elenyésző összegű, nem bankhitel eredetű tartozások vezetnek a lakóingatlanok kényszerű végrehajtás alá vonásához.

A Bankszövetség minden esetben és minden típusú tartozás esetén a folyamatos párbeszéd és a minden lehetséges módon felajánlott együttműködés híve; erre kéri minden tagját, valamint a végrehajtásokat kezdeményező egyéb szervezeteket is. Tapasztalataik szerint a banki ügyfelek döntő többsége nyitott az együttműködésre és a közösen kialakított megoldásra, ezért jelenthetett kibontakozást az adósok túlnyomó többsége számára a kormányzat és a bankok által felkínált lehetőségek széles skálája - fejtette ki. 

Rámutatott ugyanakkor: már hosszú időszak tapasztalatai bizonyítják, hogy vannak adósok, akik nem a lehetőségeik híján nem teljesítenek. Az utóbbi években számos fennmaradó problémás esetben a bankok munkatársai gyakran azzal szembesülnek, hogy bizonyos ügyfelek fizetési készsége az idő múlásával végletesen meggyöngült, a kapcsolatfelvételt is elutasítják. Amennyiben a kötelezettségek semmilyen más módon nem hajthatók be, akkor a bankszektor is rákényszerül a végrehajtás kezdeményezésére - jelezte a bankszövetség főtitkára. "Tapasztalataink szerint az átláthatósággal és a nyilvánossággal biztosítható az árveréseken a legmagasabb ár elérése."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.