BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy óra sötétség

Rekordszámú, 187 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája. Itthon 150 fős fejlámpás túrával ünnepelték a Normafán az estét, miközben több hazai településen is lekapcsolták a fényeket.

Természetvédelmi Világalap (WWF) 2007-ben indult kezdeményezése mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtte ki magát, amely több mint 2,4 milliárd embert ér el világszerte. Tavaly 178 ország vett részt a mozgalomban, amelynek célja az energiatakarékosság. A nagyobb magyar városok, mint Budapest, Debrecen, vagy Győr mellett sok vidéki településen is egy órára lekapcsolták a díszkivilágítást.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: MTI Kép: MTI[/caption]

"Amit teszünk ma, az határozza meg a holnapot. A Föld Órája ismét megmutatta, hogy együtt képesek vagyunk a fenntartható jövő megteremtésére, amelyet a jövő generációi megérdemelnek" - mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője. A szervezet rendhagyó túrával emlékezett meg az eseményről.

A Normafán tartott fejlámpás túra olyan erdei látványvilágot biztosított a résztvevőknek, amelyre még nem volt példa. Amikor a fények kihunytak és elsötétült a város, a tömeg gyertyával a kezében az akció szimbólumának megfelelő 60 + alakzatba rendeződve mondta el a Föld Órája Esküt. De az eseményen túl a WWF Magyarország a helyi önkormányzatok energiagazdálkodásban betöltött szerepét helyezte a középpontba.

Ennek keretében a fények visszatértével egy felmérést indított, amelynek célja az önkormányzati intézmények fűtési energiagazdálkodásának, valamint az önkormányzatok települési energiagazdálkodásban betöltött szerepének és az ebben rejlő lehetőségeknek a megismerése.

"Az önkormányzatok szerepe az energiahatékonyság fejlesztésében jelentős, hiszen egyrészt az önkormányzatok maguk is jelentős energiafogyasztók, másrészt az önkormányzat energiatakarékossági törekvései a lakosságot is motiválhatják. Áprilisban közzétesszük majd a felmérés eredményeit, és azután kezdődhet a közös gondolkodás, a jó gyakorlatok megteremtése és a tapasztalatok megosztása, amely mérföldkő lehet a hazai települések hatékony és környezetbarát energiagazdálkodásának fejlesztésében" - mondta a programvezető.

 

A Föld Órája

2007-ben a Föld Órája azzal a céllal született, hogy sokak figyelmét irányítsa rá az éghajlatváltozás negatív következményeire, mozgósítsa a kormányokat, az üzleti szereplőket, a civil szervezeteket és az egyéni támogatókat annak megfékezésére. Mostanra olyan globális akcióvá nőtte ki magát, amely több mint 2,4 milliárd embert ér el világszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.