BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra szavazhatnak a skótok a függetlenségről

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére.

Sturgeon szerint a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne megtartani. A skót kormányfő kijelentette: 2018 ősze lehet a legkorábbi időpont, mivel a jelenleg ismert menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.

"Az is ugyanilyen fontos azonban, hogy ne hagyjuk túl késői időpontra a döntést saját sorsunkról, mert ha az Egyesült Királyság úgy távozik az EU-ból, hogy kilépése előtt, vagy legfeljebb nagyon rövid idővel utána Skócia nem jelzi szándékát arra, hogy másmilyen kapcsolatrendszert akar Európával, akkor hosszú időt lenne kénytelen eltölteni az EU-n és az uniós belső piacon kívül" - fogalmazott Sturgeon.


A skót kormányfő szerint ez indokolja, hogy az újabb függetlenségi népszavazást legkorábban 2018 ősze, legkésőbb 2019 tavasza között rendezzék.


A skóciai függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazáson a skótok 55 százaléka az elszakadás ellen, a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazáson viszont 62 százalékuk a bennmaradásra voksolt. Országos átlagban azonban a  résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

(Tony Blair egykori munkáspárti brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a távozás az EU-ból, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.)

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről. A legutóbbi felmérések is azt mutatják azonban, hogy nincsenek többségben az elszakadás hívei. Az Ipsos MORI közvélemény-kutató e héten elvégzett vizsgálata szerint a döntésükben és részvételi szándékukban egyaránt biztos skót választók körében éppen 50:50 százalék a függetlenséget támogatók, illetve elvetők aránya. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.