BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több az élelmiszerhiánytól szenvedő ember

Jelentősen, 16 millióval emelkedett tavaly a világon azoknak az embereknek a száma, akik súlyos élelmiszerhiánytól szenvednek – közölte csütörtökön az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Tavaly 51 országban 124 millió ember szorult sürgős segítségre a súlyos élelmiszerhiány miatt, míg 2016-ban 108 millió ember volt hasonló helyzetben 48 országban – derült ki a FAO-nak a világ élelmiszerválságairól közzétett jelentéséből.

A szervezet megállapította: a legsúlyosabb élelmezési krízis 2017-ben Északkelet-Nigériát, Szomáliát, Jement és Dél-Szudánt sújtotta.

Ezeken a területeken mintegy 32 millió ember éhezett és szorult segítségre.

Forrás: AFP

Tavaly február és június között Dél-Szudán egyes területein az ENSZ megítélése szerint éhínség pusztított, ami 2011 óta először fordult elő a világon. A válságot a humanitárius segélyezés megerősítésével sikerült enyhíteni.

A FAO előrejelzése szerint 2018-ban továbbra is Jemenben kell messze a legsúlyosabb élelmiszerválsággal számolni. A helyzet várhatóan tovább fog romlani az országban, mert a segítség csak korlátozottan éri el a rászorulókat, továbbá a teljes gazdasági összeomlás és tömeges megbetegedések veszélye fenyeget – figyelmeztetett a szervezet.

Hozzátették: idén egy sor további térségben is komoly aggodalomra ad okot az élelmiszerhiány, elsősorban Afganisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Északkelet-Nigériában, a Csád-tó régiójában, Dél-Szudánban, Szíriában, Líbiában és a Száhel-övezet középső részén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.