A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe.
A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához,
ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása – közölte a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni).
A 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a vörösbor visszafogott fogyasztásának enyhe védő hatása van. Shahrokh Shariat, a MedUni urológiai klinikájának vezetője szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.
A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt
- mondta Shariat.
A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál.
„Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak” – fejtette ki az urológus.
A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.