BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfüggesztették Simonka György mentelmi jogát

Az Országgyűlés egyhangú döntéssel felfüggesztette Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogát hétfőn. A kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozása miatt, a képviselőt ugyanis csak akkor tudják kihallgatni gyanúsítottként, ha nem védi a mentelmi jog.

A mentelmi bizottság – híven a közvádas ügyekben követett töretlen gyakorlatához – az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, egyhangúlag.

A testület által benyújtott és a parlament által elfogadott előterjesztésben azt írták:

a legfőbb ügyész különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hivatali vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indított közvádas ügyben indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését.

A legfőbb ügyész megkeresésében foglaltak szerint az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege – olvasható a határozatban -, hogy Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A tényállást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága által a Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. esetében lefolytatott ellenőrzések bizonyítékai, lefoglalt iratok, közbeszerzések iratai, valamint könyvelési iratok, az ügyben eddig kihallgatott gyanúsítottak vallomásai, továbbá szakértői vélemények és tanúvallomások támasztják alá.

Simonka György

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az ügyészség korábban azt közölte:

a gyanú szerint Simonka György másokkal összehangoltan jogtalan vagyoni haszonhoz jutott az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a tagállami költségvetésből a termelői szervezetek beruházásaihoz, eszközbeszerzéseihez igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatások jogellenes megszerzésével.

Az ügyészség szerint Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben, a beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Az ügyészség szerint Simonka György 2009 végén határozta el, hogy kiépít egy személyi kört a támogatások jogtalan igénybevételéhez. A NAV 2014 júliusában indított nyomozást költségvetési csalás bűncselekménye miatt, az ügy 2016 februárjában került át a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Nem pihennek a politikusok, ezekről dönt az Országgyűlés

Újabb négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A parlament hétfőn egy kormánypárti képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről szavazhat, kedden a magyar honvédség létszámkeretének növeléséről is dönthetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.