Magyar sör nyert bronzérmet egy rangos európai versenyen Belgiumban.
A Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-en került a dobogó harmadik fokára.
Az Élelmiszer Online beszámolója szerint hazai sör első alkalommal kapott ilyen rangos elismerést. A versenyt Mechelen történelmi sörfőzdéjében rendezték meg, nem messze a belga fővárostól, majd a genti Food Expón adták át a díjakat a nyerteseknek.
Idén már hetedik alkalommal versenyeztek a világ minden pontjáról érkező sörök, ez alkalommal 48 országból neveztek termékeikkel a gyártók. Összesen 1522 sör versenyzett nyolc kategóriában. A díjazottak között vannak világszerte ismert prémiummárkák és új, fiatal, de ígéretes, feltörekvő márkák is.
A Brussels Beer Challenge Belgium első szakmai sörversenyeként indult 2012-ben, azóta évente rendezik meg Luc De Raedemaeker és Thomas Costenoble vezetésével.
Az első megmérettetést a brüsszeli La Bourse-ban tartották. A verseny célja, hogy a söröket népszerűsítse, támogassa az iparágon belül a minőségi italokat, lehetőséget adjon a sörfőzdék bemutatkozására nemzetközi szinten és ösztönözze a sörkultúra fejlődését világszerte.
Egyes sörök ma már igazi különlegességnek számítanak, az Insider.com összegyűjtött néhány kuriózumot.
Elsőként a Toppling Goliath sörfőző italát említi, a limitált gyártás miatt igazi kincsnek számít a Kentucky Brunch Brand Stout.
Az Egyesült Államokban, Iowában található sörfőzde évente mindössze 300-400 üveggel készít a híres italból, vagyis egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Ha valaki annyira elszánt, hogy egészen Iowáig utazik emiatt, könnyen csalódhat, mert a vállalat üzletpolitikája szerint egy ember mindössze egy üveggel vásárolhat a keresett nedűből. Az igazi ínyenceknek akár ez is megérheti, hiszen a The Daily Meal nemrégiben a világ első számú sörévé választotta a Toppling Goliath termékét, így írva róla: „Az erős juhararomát egy csipetnyi csokoládé- és mogyoróíz kíséri.”
Ha valaki különlegességre vágyik, nem feltétlenül kell a tengerentúlra utaznia. A belgiumi Vleteren városában a trappista szerzetesek készítik a Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren 12 (XII) nevű italt, amely egy szénsavas sör némi gyümölcsös és barna cukros felhanggal. Ebből sem áll bőséges készlet rendelkezésre: a sixtusi apátság szerzetesei csak annyi sört készíthetnek, amennyiből el tudják tartani magukat.
Még ennél is egyedibb egy japán sör: a Sapporo sörfőzde ugyanis egyenesen űrárpából készíti a termékét. Egy kutatás-fejlesztési program keretében, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet élelmiszercélú növényeket termeszteni az űrben, a Sapporo árpamagokat küldött fel öt hónapra az űrbe, asztronautákkal, az ott kikelt növényt használták azután a Space Barley (szó szerint űrárpa) sör előállításához. A „földöntúli” ízekre vágyók csak online rendelhették meg a 2010-ben főzött sört, és mindössze 250 ember jutott hozzá ehhez az élményhez – ők egytől egyig japán állampolgárok voltak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.