BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A számvevőszék lezárta az MTA átvizsgálását

Az ÁSZ utóellenőrzések keretében vizsgálta, hogy az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e a korábban feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából elkészített intézkedési tervben foglaltakat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyes kutatóintézeteinek utóellenőrzését, és megállapította, hogy

az MTA-nál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontnál (MTA BTK), az MTA Ökológiai Kutatóközpontnál (MTA ÖK) és az MTA Természettudományi Kutatóközpontnál (MTA TTK) az intézkedések végrehajtásával javult a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályozottsága.

Az MTA TTK által végre nem hajtott intézkedések elmaradása ugyanakkor kockázatot hordoz az integritás, az elszámoltathatóság és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában – közölte a számvevőszék.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az ÁSZ stratégiájában célul tűzte ki a számvevőszéki munka hasznosulásának javítását. Ezzel összhangban utóellenőrzések keretében vizsgálja, hogy az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e a korábban feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából elkészített intézkedési tervben foglaltakat.

Az ÁSZ 2015 februárjában fejezte be az MTA kutatóintézeti hálózata átalakításának, egyes kiemelt kutatóintézetek gazdálkodásának és feladatellátásának ellenőrzését a 2010. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakra vonatkozóan.

A számvevőszéki jelentés valamennyi ellenőrzött szervezet részére megállapításokat és javaslatokat fogalmazott meg.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az MTA Ökológiai Kutatóközpont valamennyi, a felelősségi körébe tartozó intézkedést végrehajtotta. Az MTA BTK pénzkezelési szabályzatát kiegészítették és elkészítették a tudományos-szakmai tevékenység ellenőrzési nyomvonalát. Az MTA ÖK szellemitulajdon-kezelési szabályzatát kiadták, és kiegészítették a gazdálkodási szabályzatot. Az intézkedések végrehajtásával a szabályszerű működés vonatkozásában csökkentek a kockázatok.

Ezzel szemben az MTA a felelősségi körébe tartozó két intézkedésből egy,

az MTA Természettudományi Kutatóközpont pedig tizenkét feladatból öt feladatot nem hajtott végre.

Az MTA megkötötte az ingó vagyon használatáról szóló szerződést az MTA TTK-val, ugyanakkor az MTA alapszabályának felülvizsgálatát az MTA gazdasági igazgatója dokumentált módon nem végezte el – olvasható a számvevőszék közleményében.

A Magyar Tudományos Akadémia épülete
Fotó: MTI

Az MTA TTK számviteli politikáját, számlarendjét módosították, elkészítették a számlarendet alátámasztó bizonylati rendet, új gazdálkodási szabályzatot adtak ki, kialakították a kockázatkezelési rendszert, ezzel csökkentek a szabályozottságból eredő kockázatok. Azonban az MTA TTK tevékenységében rejlő kockázatokat nem mérték fel, nem elemezték, továbbá a gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlását sem támasztották alá.

Ezek következtében az MTA esetében a pénzügyi elszámoltathatóság érvényesülése, az MTA TTK esetében a belső kontroll szerinti elszámoltathatóság és az integritás érvényesülése nem volt biztosított. Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az MTA elnökéhez és az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatójához az elmaradt intézkedések pótlása érdekében – zárul a szervezet közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.