BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három évre ítélték a korrupcióval vádolt pápai prelátust

Mintegy hatmilliárd forintnyi összeget akart Nunzio Scarano visszacsempészni Olaszországba.

Három év börtönre ítélte szerdán egy római fellebbviteli bíróság Nunzio Scarano pápai prelátust rágalmazás és korrupció miatt.

A vatikáni vagyonkezelőség (Apsa) korábbi könyvelője még fellebbezést nyújthat be a legfelsőbb bíróságon az ítélet ellen.

A prelátust 2016-ban első fokon két év szabadságvesztésre ítélték. Scarano a korrupciós per során súlyos vádakat fogalmazott meg hivatali feletteseivel szemben. A rágalmazást pedig egy volt olasz titkosszolgálati ügynök ellen követte el, akit szintén korrupcióval gyanúsított meg.

Fotó: AFP

Nunzio Scaranót 2013 júniusában tartóztatták le pénzmosás, csalás és korrupció gyanújával. A vád szerint Scarano, aki az Apsa alkalmazottjaként saját számlával rendelkezett az IOR vatikáni banknál, jelentős összegeket utalt át svájci bankszámlákra, amelyeket az adóhatóságokat megkerülő olasz vállalkozó ismerősei bíztak rá.

Húszmillió eurót (mintegy hatmilliárd forintot) 2013 nyarán akart visszacsempészni Olaszországba.

A pénzt Svájcban Giovanni Carenzio bróker tette volna fel egy táskában egy magán repülőgépre, amelyet Giovanni Zito volt olasz titkosszolgálati ügynök vezetett volna Rómáig. Itt Scarano vette volna át a pénzt és adta volna át Cesare és Paolo D'Amico olasz hajógyárosoknak.

A tranzakció meghiúsult. Carenziót és Zitót Scaranóval együtt letartóztatták. A D'Amico fivérek ellen adócsalás miatt emeltek vádat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.