BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemsokára mobillal ellenőrizhetjük, hogy fertőzött-e az ételünk

Az IBM kutatói már világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. Öt fejlesztési irány öt percben, az IBM szakértőjétől.

A következő öt évben a Föld népessége először lépi át a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk – amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek – további kihívásokkal néz szembe. Hogy megfeleljünk a zsúfolt jövő követelményeinek, új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.

Az IBM kutatói már világszerte dolgoznak a megoldásokon az élelmiszerlánc minden szakaszán. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, illetve

megoldásokat fejlesztenek a pazarlás járványával szemben, ami élelmiszereink 45 százalékát tönkreteszi.

Tudósaink olyan biztonsági háló kifejlesztésén dolgoznak, amellyel észlelhetők a kórokozók és szennyeződések, mielőtt azok megbetegítenék az embereket. Ezenkívül olyan módszereken is dolgoznak, amelyekkel elkerülhető a műanyagok felhalmozódása a szeméttelepeken és az óceánokban.

E hét második felében a Science Slam során bemutatjuk az idei „5 in 5” mögött álló tudósokat az IBM legnagyobb idei ügyfélrendezvényén, a Think 2019-en San Franciscóban. A Science Slamek lehetőséget adnak kutatóinknak, hogy rendkívül rövid idő – körülbelül öt perc – alatt tudatosítsák munkájuk fontosságát a nagyközönséggel. Ezt rendkívül hasznos gyakorlatnak bizonyult, ami közérthetőbbé teszi az innovációkat, megragadva azok lényegét.

A pazarlást és a környezetszennyezést öt éven belül meg kell állítani
Fotó: AFP

Kutatóink kitekintést adnak, hogy elképzeljük, mit lehetne még megvalósítani öt év alatt. Amikor megszületik a Föld nyolcmilliárdodik lakója, olyan világba születik majd, ami összekapcsoltabb, összefüggőbb és változóképesebb, mint azt szülei valaha is elképzelték. Ez a jövő vár mindannyiunkra.

Íme, egy összefoglaló azokról az előrejelzésekről, amiket az IBM tudósai bemutatnak idén.

Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt

Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”) és

a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat,

ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.

Fotó: dpa/Bildfunk

Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése

Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban.

A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson.

Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=qpXDIuomBIk

Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól

Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikróbák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikróbák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését,

a mikróbák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.

Mobiltelefonnal érzékelhetjük, milyen kórokozók vannak az ételben
Fotó: AFP

Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők

Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. Az IBM kutatói hatékony,

hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére.

Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.

Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba

Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása.

A tejes dobozoktól a kekszes dobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz,

és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.

„5 in 5” blobjegyezés – szerző: Arvind Krishna (alelnök, IBM Felhőalapú és kognitív szoftverek)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.