BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lövöldözés Utrechtben

Három halottja és kilenc sebesültje van az utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott – közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint. Korábban közölték azt is, hogy az eset terrortámadás is lehetett. Később kiderült: családi vita áll a háttérben. A lövöldözőt este elfogta a rendőrség.

Korábban még egy halottról és több sérültről szóltak a hírek. A helyi rendőrség közlése szerint egy férfi kezdett el lövöldözni egy utrechti villamoson férfi.

Jan van Zanen polgármester szerint az a legvalószínűbb, hogy a szökésben lévő gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét. Valószínűnek nevezte azt is, hogy egyelten elkövető volt, de nem zárta ki, hogy lehetnek társai. A politikus közölte, hogy a kilenc sérültből háromnak súlyos az állapota.

A terrorelhárítási egység lezárta és körbevette a területet, és azt kérik a lakosságtól, hogy maradjanak távol a helyszíntől. Az iskolákat arra utasították, hogy tartsák zárva kapuikat.

Fotó: AFP

Három helikopter is a levegőben köröz, hogy elkapják a hajtóvadászat során a támadót, aki délelőtt 10 óra 45 perckor kezdett lövöldözni az emberekre.

A sérülteket kórházba szállították.

A holland rendőrség nem sokkal az eset után közölte, hogy a lövöldözés akár terrortámadás is lehetett. Emellett beszámoltak róla, hogy a kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

Az utrechti lövöldöző még szabadlábon van a rendőrség közlése szerint.

Az első hírek szerint az incidensnek egy halálos áldozata van: egy nő, akit a város központjában, egy villamoson történt incidens után két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg. Délután 3 körül már három halálos áldozatról szóltak a híradások.

Az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés áldozatának letakart holtteste a helyszínen
Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

A rendőrség utasította az iskolákat a városban, hogy tartsák zárva kapuikat. A tartományban maximális szintre emelték a terrorkészültséget.

A rendvédelmi szervek megerősítették a biztonsági intézkedéseket Hollandia repülőterein és fontosabb középületeinél, így az amszterdami Schiphol repülőtéren is – jelentették be hatóságok.

Terrorelhárítás: máshol is volt lövöldözés

Több helyszínen is lövöldözés volt hétfőn Utrechtben – közölte a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

Pieter-Jaap Aalbersberg sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a villamoson elkövetett lövöldözés – amelyben többen megsebesültek, egyikük feltehetően halálosan – gyanúsítottja továbbra is szabadlábon van.

Közölte azt is, hogy egyelőre rengeteg a bizonytalanság, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

A Hollandia középső részén fekvő, mintegy 350 ezres lélekszámú város egyetemét bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el házaikat.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy megerősítették az ellenőrzést a német-holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz.

Családi vita áll a háttérben

Családi okokból lőtt rá egy női hozzátartozójára a hollandiai Utrechtben a fegyveres férfi, aki később a nőnek segíteni kívánókra is rálőtt- jelentette az Anadolu állami török hírügynökség a férfi rokonaira hivatkozva. Az Anadolu jelentését több hírügynökség is idézte.

A 37 éves férfi, akit a holland rendőrség a török származású Gokmen Tanisként azonosított, három embert agyonlőtt hétfőn egy utrechti villamoson.

A rendőrség korábban azt valószínűsítette, hogy feltehetően terrortámadás történt.

Élve sikerült elfogni

A holland hatóságok esti bejelentése szerint elfogták a hétfői utrechti lövöldözés gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.