BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendezetlen Brexit esetén azonnal újraindul a vámellenőrzés

Az EU vámkódexe vonatkozna minden olyan termékre, amely az Egyesült Királyságból érkezik. Juncker szerint egyre valószínűbb a megállapodás nélküli kiválás.

Azonnal újraindul a vámellenőrzés az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból – figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság.

Fotó: Shutterstock

„Az EU vámkódexe vonatkozna minden olyan termékre, amely az Egyesült Királyságból érkezik” – mondta Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos.

Kemény Brexit esetén új vámellenőrzéseket kellene bevezetni. (...) Ez nem jelenti azt, hogy módszeresen minden egyes teherautót átvizsgálnánk. Kockázatelemzési alapon végeznénk ellenőrzéseket

– mondta.

Moscovici reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés még elkerülhető.

Egyre valószínűbbnek nevezte az Európai Parlament szerdai brüsszeli plenáris ülésén az Európai Bizottság elnöke, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság.

Egyre valószínűbb a megállapodás nélküli Brexit

Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Az a nap „a legvégső határideje a megállapodás elfogadásának” – nyomatékosította.

Mint mondta, a megállapodás nélküli Brexit most már rendkívül valószínű. Hozzátette, nem ezt a végkifejletet akarta, de az Európai Unió készen áll erre. A megállapodás nélküli kiválás azonban súlyos csapás lenne az írek számára és komoly bizalmi válságot teremtene – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.