BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: az unió megállapodott a Brexit elhalasztásáról

Az EU beleegyezett, hogy meghosszabbítja a Brexitet 2020. január 31-ig – az Európai Tanács elnökének Twitter-üzenete szerint.

Az Európai Unió beleegyezett abba, hogy 2020. január 31-ig kitolja a Brexit életbe léptetését – közölte a BBC az Európai Tanács elnökének tweetje szerint. Donald Tusk szerint az Egyesült Királyság távozhat a határidő előtt, ha az egyezményt a parlament jóváhagyja.

https://twitter.com/eucopresident/status/1188748108764721152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188748108764721152&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FYiC2IaLck%2F

Tusk közölte: nem lesz szükség soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívására, írásbeli eljárással történik a jóváhagyás.

Szakértők szerint az úgynevezett rugalmas halasztás lényegében azt jelenti, hogy

amennyiben esetleg korábban sikerül a brit kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés ratifikálása, akkor a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet.

Korábban a Reuters írta meg, hogy az Európai Unió előreláthatólag beleegyezik abba, hogy három hónappal eltolják a Brexit határidejét, de az Egyesült Királyság az új határidő előtt is kiléphet az unióból.

Valószínűleg a 27 tagország között hétfőn reggel megállapodás születik a január 31-ig történő meghosszabbításról

– állította egy a forrás a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Macron a hétvégén egyeztetett Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Fotó: AFP

 

Egy Downing Street-i forrás szerint a brit kormány fontolóra veszi az ellenzéki pártok által javasolt lehetőségeket, miután a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Liberális Demokraták (LD) azt állították, hogy új szavazást akarnak kikényszeríteni december 9-én. Az EU nagykövetei vasárnap a Reutersnek elmondták, hogy szerintük Nagy-Britannia december 1-jén vagy január 1-jén akár ki is léphetnek az unióból, amennyiben a parlament novemberben vagy decemberben ratifikálja a megállapodást.

Boris Johnson múlt kedden bejelentette, hogy kormánya szünetelteti a kiválási megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta az annak jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes menetrendet. Johnsont törvény kötelezi arra, hogy a határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-ig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.