Szinte mindenki számára ismerősek lehetnek a klasszikus karácsonyi ételek: halászlé, rántott hús, húsleves, mákos guba és a bejgli. Földi Rita szerint ez nem véletlen, hiszen a magyarok általában a hagyományos menü mellett teszik le voksukat karácsonykor. A Life & Trend életmód- és gasztroblog szerzője a VG.hu megkeresésére megosztotta, hogy az ünnepekre a jól ismert fogásokat készítjük el.
Nem szeretünk kísérletezni, főleg karácsonykor nem, így mindig a jól ismert recepteknél ütjük fel a szakácskönyvet
– mondta a gasztroblogger, aki hozzátette: tapasztalatai szerint is karácsonykor ugrik meg a halfogyasztás, Földi Rita megfigyelései szerint a ponty a kedvence a magyaroknak, de a harcsa is felfért a képzeletbeli dobogóra.
A magyarok év végi halfogyasztási szokásairól itt és itt írtunk korábban.
A desszertek terén sincs meglepetés:
az ünnepi menü záróakkordja Magyarországon.
Bár, ahogy korábban a gasztroblogger jelezte, a magyarok nem gyakran újítanak be recepteket, főképp karácsony tájékán, de néhány újítást is nyugodtan ki lehet próbálni.
Levesnek egy szederkrém levest ajánlanék, hisz ez több szempontból is előnyös. A vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, valamint egészséges is. Emellett egy kis tejszínhabbal és pirított mandulával igazán ünnepivé lehet varázsolni az ételünket
– osztotta meg ötletét Földi Rita, aki a főételre is gondolt. Meglátása szerint az aszalt szilvás pulyka édesburgonyapürével nem klasszikus ünnepi menü, de nyugodt szível ajánlja elkészítésre. Érdekesség, hogy a Magyar Pulykaszövetség jelzése szerint
a decemberi időszakban a pulykafogyasztás több mint tíz százalékkal nő meg, köszönhető ez a karácsonynak.
A VG.hu kérdésére Földi Rita elmondta, hogy nem feltétlenül az a drága, ha „újhullámos” menüket tálalunk a családnak, hanem az, ha egészségesebb ételeket teszünk be a kosarunkba.
Természetesen, ha ponty helyett lazacot veszünk, az drágább, akárcsak ha a krumplit édesburgonyára cseréljük
– húzta alá a blogger, ahogy a nyírfacukor ára is magasabb, mint a sima fehér cukoré, ez szintén igaz a teljes kiőrlésű kenyérre vagy a kókuszolajra. Azonban látni kell: a fentebb felsoroltak használata nem követel meg magának klasszikustól eltérő recepteket, így nem a menü kreativitása, hanem
az alapanyagok minősége határozza meg, hogy mennyire kell mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.