BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a franciák is átestek a reformon

Európa nyugati fele a hetvenes években esett át egy gasztronómiai forradalmon, itthon ekkortájt az adagok méretével és a kínálattal voltak elfoglalva, majd 2003-tól jegyzik a gasztroforradalmat. Ám közben Európa újraértelmezte a vendéglátást.

A franciaországi Saint-Émi­li­on­ban gyakornokoskodó és három évet a három Michelin-csillagos Maison Troisgros étteremben dolgozó, később saját éttermével is csillagot szerző brit James Martin tévés szakács egyik legnagyobb mondása az ételkészítésről, hogy: „Ez csak étel!” A lezsersége miatt gyakran kap hideget-meleget a nézőktől, és az Instagram-követőinek száma (260 ezer) is jócskán elmarad Jamie Oliver 7,5, illetve Nigella Lowson 1,8 milliós táborától, ám ettől függetlenül az idézett mondatban benne van minden, amit ma a legnagyobb sztárszakácsok képviselnek.

Nem csak Magyarországon zajlott vagy zajlik gasztronómiai forradalom.

Az Egyesült Államok a hatvanas években esett át ezen, a franciák, németek, spanyolok pedig a hetvenes években váltottak – igen, a franciák is.

Ebben az időszakban a keleti tömbben is gasztronómiai irányelveket alkottak – csak errefelé másképpen és más céltól vezérelve, és persze az akkori vívmányokat nem nouvelle cuisine-nak nevezték. (1969-ben alakult a Le Nouveau Guide. Az alapítók Henri Gault és Christian Millau voltak.

Fotó: AFP

Tíz pontban szedték össze, mit tartanak fontosnak az újhullámos ételekben, a cél az volt, hogy megtörjék a Michelin útikalauz hegemóniáját és konzervativizmusát.)

Az USA gasztronómiája, vagy Nyugat-Európa konyhája mind technológiában, mind alapanyag-termelésben újat tudott felmutatni, és persze a vásárlóerő növekedése miatt a szemlélet is megváltozott.

Meg lehetett szabadulni a nehéz egytálételektől, a tolakodó túlzott adagoktól (erről az Egyesült Államok valamiért ma sem hajlandó lemondani), és az ételkészítésből egész estét betöltő, sokfogásos, modern programot lehetett varázsolni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.