BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extra juttatással támogatnák az egészségügyi dolgozókat Romániában

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott.

Jelentős, havi akár 500 eurót is elérő extra juttatást kért Klaus Iohannis román államfő a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a kormánytól. Az államfő szerint

szerint a koronavírus-járvánnyal első vonalban harcoló, közvetlenül érintett egészségügyi alkalmazottak prémiumalapjára az európai uniós támogatásokból kellene pénzt elkülönítenie a román kormánynak.

Romániában csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Ez idő alatt 278 új fertőzöttet regisztráltak, velük együtt 2738-an vannak azok, akik elkapták a kórt.

Fotó: Veres Nándor / MTI

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott,

emiatt sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése alapján 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a bukaresti Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje is pozitív lett.

A törzs először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak Brassó (117), valamint a dobrudzsai Constanta (111), Arad (110), a moldvai Neamt (107) és Kolozs (105) megyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.