BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vádat emeltek a Kínának kémkedő volt CIA-s ellen

Az igazságügyi minisztérium szerint a vádlott bizalmas dokumentumokat adott át, és neveket, illetve kódokat továbbított a kínai titkosszolgálatnak.

Kínának történő kémkedésért vádat emeltek Hawaii-on az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik korábbi munkatársa, Andrew Yuk Ching Ma ellen – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn este.

A tárca közleménye szerint a vádlott bizalmas dokumentumokat adott át, és neveket, illetve kódokat továbbított a kínai titkosszolgálatnak.

A férfinak még tavaly állított csapdát az amerikai elhárítás. Felkereste őt egy ügynök, azt állítva magáról, hogy a kínai titkosszolgálatnak dolgozik, és pénzt ajánlott bizalmas dokumentumokért és információkért.

A 67 éves, hongkongi születésű, de amerikai állampolgárságú Andrew Yuk Ching Ma 1982 és 1989 között volt a CIA munkatársa; nemzetbiztonsági, védelempolitikai ügyekkel foglalkozott. Egy 85 éves családtagja korábban szintén az amerikai hírszerzésnek dolgozott, és vele együtt kémkedett, de ellene előrehaladott demenciája miatt nem emeltek vádat.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Yuk Ching Ma, miután távozott a CIA-től, először Sanghajban élt, majd 2001-ben Hawaii-on telepedett le, ahol a rokonával együtt folytatta a kémtevékenységet. Három évvel később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi kirendeltségének munkatársa is lett, így nemcsak a CIA-ről, hanem az FBI-ról is küldött információkat Pekingnek. Az információk elsősorban a CIA kommunikációs rendszerére, számítógépes szakembereire és kódokra vonatkoztak.

A The Wall Street Journal című lap szerint

az amerikai igazságügyi minisztérium 2010 óta folyamatosan igyekszik felderíteni a kettős – amerikai-kínai – ügynököket; 2019-ben a CIA két egykori munkatársát és a katonai hírszerzés egyik korábbi ügynökét ítélték tíz és húsz év közötti börtönbüntetésre, mert Kínának kémkedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.