BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fürjes: óránként száz kilométeres sebességgel haladó HÉV-kocsik lesznek

Egy jeggyel, átszállás nélkül Csepelről és Ráckevéről Szentendréig, vagy átszállva a metróra a Kálvinon, Astorián vagy a Nyugatinál is lehet majd utazni.

Karácsony Gergely bebizonyíthatja a kételkedőknek, hogy a Tarlós István idejében elkezdett beruházásokat rendben be tudja fejezni a budapestiek érdekében – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes kitért arra is, hogy minden idők legnagyobb HÉV-fejlesztése kezdődött Budapesten.

A pálya szétesik, a kocsik átlagéletkora 44 év, a legidősebb közlekedő jármű 52 éves. A célunk világos: gyorsabban, kényelmesebben, átszállásmentesen vagy csak kevés és könnyű átszállással jussanak el naponta munkába, iskolába az utazók

– mondta Fürjes.

Az államtitkár közölte, hogy

2023 és 2025 között 54 akadálymentes, légkondicionált szerelvény áll forgalomba, ezek tágas, óránként száz kilométeres sebességgel haladni képes vadonatúj HÉV-kocsik lesznek.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A csepeli és ráckevei vonalakat bevisszük a Kálvin térig, hogy elérjék a metróhálózatot, mint a szentendrei és a gödöllői HÉV. Az utolsó lépés az 5-ös metró megvalósítása az északi és déli HÉV-ek összekötésével a belváros és a Duna alatt.

Egy jeggyel, átszállás nélkül Csepelről és Ráckevéről Szentendréig, vagy tetszés szerint átszállva a metróra a Kálvinon, Astorián vagy a Nyugatinál” – mondta. Elárulta azt is, hogy Vitézy Dávid vezetésével a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ nyílt európai uniós közbeszerzésen már kiválasztotta a tervezőket, bevonta a városházát és az érintett önkormányzatokat, elmondása szerint 2022–23-ra meglesznek a kiviteli tervek és az engedélyek.

Az államtitkár beszélt az állatkertben épülő Biodómról is, amely jelenleg befejezésre vár.

Egyértelmű, hogy Budapestnek és Magyarországnak is az a jó, ha a főpolgármester képes rendben befejezni a budapesti állatkertet izgalmasabbá tevő, a családoknak, gyerekeknek, idelátogatóknak élmény nyújtó Biodóm beruházást. Ez egy hatalmas üvegbuborékban kiépített dzsungel lenne, egzotikus növényekkel és állatokkal.

Ehhez a kormány negyvenmilliárd forintot biztosít a fővárosnak, minden beleszólás nélkül. Gólpasszt adtunk a fővárosi önkormányzatnak, csak be kell lőni a ziccert” – mondta.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.