BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős biztonsági kockázat volt az erzsébetvárosi adatbányászatban

Több informatikai eszközt is lefoglaltak a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi képviselőjének irodájában.

A VG.hu is korábban beszámol arról, hogy rendőrségi akció zajlott a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzatnál áramlopás miatt.

Több informatikai eszközt is lefoglaltak Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi képviselőjének irodájában.

Az egyelőre ismeretlen tettes ellen zajló nyomozásban a kriptovaluta-bányászat merülhetett fel.

Az Origo cikke szerint egy bitcoin bányászatra alkalmas grafikus kártya ára változó:

van olyan kártya, amelyik önmagában 450 ezer forint, illetve van olyan gép, amibe 19 kártyát is bele lehet tenni. Borka-Szász esetében egy 6-7 kártyás eszközről volt szó, amit darabonként 100-150 ezer forintos áron lehet megvásárolni. Így a grafikus rész megközelítőleg 1 millió forintba kerülhetett.

Ehhez még kell vásárolni egy nagy teljesítményű tápegységet, ami szintén egy jelentős tétel, illetve szükséges egy speciális alaplap, ami tudja kezelni a megfelelő mennyiségű grafikus kártyát – derül ki a cikkből.

Fotó: Pixabay

Az Origo emlékeztet, hogy

a bitcoin bányászat alapvetően legális,

vannak nagyobb szereplők, akik rengeteg pénzt keresnek ezzel a tevékenységgel, ugyanakkor a bányászattal szerzett jövedelem gyakorlatilag mindig adóelkerüléssel jár együtt.

A bányászathoz ugyan nem kell a dark neten kommunikálni, legitim hálózati forgalommal is megoldható.

Kriptovalutát leginkább árfolyamnyereség, vagy teljesen anonim fizetési tranzakciók érdekében birtokolnak. Az anonim kifizetéseken azonban jelentős hangsúly van ebben az esetben, az ilyen tranzakciók terepe ugyanis az internet sötét oldala. Az a hely, ahol fegyverkereskedők, emberkereskedők, pedofilok, drogcsempészek, adathalászok, kódfeltörők üzletelnek egymással, itt cserélnek információt és pénzt.

Az adatbiztonság kérdését illetően az Origo által megszólaltatott szakértő elmondta, hogy a bitcoin bányászatot lehet professzionális és amatőr módon művelni. Jelentős probléma akkor merül fel, ha valaki amatőr módon kezd neki a tevékenységnek, ugyanis

jó eséllyel egy bizonytalan eredetű bányász szoftvert tölt le az illető, ami jelentős biztonsági kockázatokat hordoz magában.

Ha ugyanis a bányászszoftver vírusos volt, akkor Borka-Szász számtalan veszélynek tette ki az önkormányzati hálózatot, akár a lakosság adataihoz, az intézmény belső levelezéseihez is hozzáférhettek illetéktelenek.

A cikk szerint az önkormányzat hálózatáról működtetni egy ilyen tevékenységet, azért sem szerencsés, mivel az önkormányzat IP-címe a forgalom részeként megjelenik. Akik megpróbálnak a bányászoktól lopni, és értékelik a lehetséges célpontokat, azok számára ez egy jel lesz, magasabb prioritásúvá teszi az önkormányzat IP-címét, hogy támadják ezt a hálózatot, az ettől esélyesebbé válhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.