BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Pfizer-BioNTech vakcina dokumentációja hekkerek kezére került

A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának az Európai Gyógyszerügynökség szerverén tárolt dokumentiációját hekkerek érték el.

A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának az Európai Gyógyszerügynökség(EMA) szerverén tárolt dokumentiációjához kiberbűnözők fértek hozzá – írja a CNBC.

Az EMA honlapján közölte, hogy kibertámadás áldozata lett az ügynökség, és a hatóságokkal a lehető leghamarabb meg is kezdték a nyomozást a behatolás ügyében.

Ugyan a gyógyszerügynökség nem ír további részleteket az adathalászattal kapcsolatban,

a BioNTech közleményében jelezte, hogy az illegálisan elért dokumentumok közé tartozik többek között a Covid-19 vakcinájuk dokumentációja is.

Jelenleg nem lehet tudni, hogy kik támadták meg az EMA szerverét, sem pedig azt, milyen fájlokat értek még el.

Fotó: AFP

A vakcinagyártó arról is tájékoztatást adott, hogy az ő adatbázisukba nem történt behatolás, így például a tanulmányban résztvevők adataihoz nem férhettek hozzá. Az aktuális egészségügyi válságra való tekintettel a vállalat teljes transzparenciát vállal a kibertámadás kapcsán, ezért döntött a részletek közlése mellett.

Az Európai Unió gyógyszerügynöksége két koronavírus-vakcina dokumentációját vizsgálja jelenleg, ebből az egyik a Pfizer-BioNTech által fejlesztett oltóanyag, míg a másik a Moderna készítménye. Arról jelenleg nincsenek hírek, hogy ez utóbbi dokumentációja is a behatolás célpontja lett volna – írja a hírportál.

Az EMA biztosított minket, hogy a támadásnak nem lesz elnyújtó hatása a vizsgálatok időtartamára

– írja a BioNTech.

Nem ez az első alkalom, hogy kibertámadás éri a koronavírus elleni vakcinákat. A múlt héten az IBM kutatói jelentették be, hogy támadás érte az oltóanyagok szállítási láncát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.