BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU egyik főképviselője reméli, hogy az egész unióban használhatják majd az orosz vakcinát

Az unió kétmilliárd dózis vakcinát kötött le több forrásból is még tavaly.

Az Európai Unió egyik vezető diplomatája pénteken reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát hamarosan az összes uniós tagállamban alkalmazhatják – írta meg az AP.

Moszkvai látogatása során Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint

az orosz vakcina „jó hír az egész emberiség számára”.

Az Szputnyik V alkalmazását az orosz kormány augusztusban hagyta jóvá, később számos külföldi kormány – köztük az Orbán-kormány is – jelezte, hogy vásárolna az orosz vakcinából.

Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto

Az orosz tudósok szerint a vakcina biztonságosnak és hatékonynak tűnik a koronavírus ellen, a The Lancet britt tudományos folyóirat szintén biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t. Megállapították, hogy az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 éveseknél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos. Az védőoltástól eredő immunitás a 1,3-1,5-szöröse betegség utáninak.

Az Európai Unió kétmilliárd dózis vakcinát kötött le több forrásból is még tavaly, de ezek közül mindössze három áll rendelkezésre a kontinensen, a vakcinák beadását pedig a gyártás lassúsága nehezíti meg.

Azt remélem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség alátámasztja majd a vakcina hatékonyságát, hogy az Európai Unió tagállamaiban is olthassanak vele. Ez nagyon jó hír lenne, mert vakcinahiányban szenvedünk

– mondta Borrell.

Hozzátette, az Európai Gyógyszerügynökséghez még nem érkezett kérelem a Szputnyik V vakcina engedélyezésére. Az unió szakbizottsága egyelőre még nem jelentette be, hogy EU kollektívan vásárolna a Szputnyik vakcinákból. A tagállamok azonban dönthetnek úgy is, hogy külön tárgyalnak a gyárakkal, amennyiben a tagállami tárgyalások nem ütköznek az unió által tárgyalt előzetes adásvételi megállapodással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.